Târgu-Mureş: Portret/ A-tesz: „Vreau să promovez cultura underground în Mureş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret/ A-tesz: „Vreau să promovez cultura underground în Mureş”
Târgu-Mureş: Portret/ A-tesz: „Vreau să promovez cultura underground în Mureş”

Iszlai Attila este unul dintre cei mai importanţi DJ de muzică electronică din oraşul nostru. Îl veţi putea asculta la festivalul „Get out!”, între 21 şi 22 august.

Aventurile lui Attila în lumea muzicii au început la începutul liceului, când elevul obişnuia să pună muzică la petrecerile colegilor. „Mereu mi-a plăcut muzica, iar prin clasa a 9-a am început să pun muzică la chefurile celor din şcoală. Erau alte vremuri, dar de atunci am început să iau în serios activitatea de DJ”, povesteşte mureşeanul.


Ca orice artist, tânărul se afla într-o continuă căutare a stilului potrivit personalităţii lui, sau a ritmului prin intermediul căruia să se exprime muzical cât mai natural. Ajuns la Budapesta pentru studiile universitare, a intrat în contact cu stilul drum&bass.


Mecca underground-ului european

Capitala Ungariei era în acea perioadă, spune tânărul, o capitală a muzicii underground din Sud-Estul Europei. „Am simţit drum&bass-ul pentru prima dată în perioada studiilor universitare, când mi-am făcut un obicei din a participa la evenimentele muzicale de acest gen şi din a intra în contact cu cele mai noi tendinţe”, declară DJ-ul.


Artistul a început să achiziţioneze viniluri, pentru a le putea mixa cât mai bine. În prezent, din cele 800 de discuri pe care le deţine în colecţia personală, jumătate aparţin genului drum&bass.

Povestea unui nume


În timpul facultăţii, tânărul s-a ales cu porecla devenită brand, A-tesz. „Numele de scenă este, în fapt, porecla din timpul facultăţii: „A” este iniţiala numelui meu şi „tesz”, care poate fi tradus ca „pune muzică”. Mi-a plăcut denumirea, era reprezentativă şi nu am renunţat la ea”, povesteşte mureşeanul.

Întors în ţară, A-tesz a început să organizeze petreceri în Târgu-Mureş alături de alţi DJ, sub denumirea Downsound. „Încercăm să oferim muzică de calitate pentru toţi cei care apreciază stilul underground. Petrecerile Downsound din cluburile mureşene au devenit o etichetă pentru mişcarea under din Târgu-Mureş”, spune A-tesz.

„Get out!” Festival


Între 21 şi 22 august, la ferma de cai din Sânişor va avea loc primul festival din judeţul nostru cu muzică electronică în aer liber. Festivalul „Get out!” va aduce în faţa fanilor drum&bass-ului cei mai buni DJ din ţară şi din Ungaria, iar A-tesz se numără printre organizatori.

„Ne dorim să le transmitem oamenilor o senzaţie cât mai plăcută şi să le lărgim orizonturile muzicale. Totodată, vom pune accent pe mediu şi petrecerea timpului în natură. De muzică se vor ocupa cei mai buni DJ din România şi Ungaria, într-un spaţiu minunat. Nimic nu se compară cu un festival de muzică în aer liber”, ne-a declarat Iszlai „A-tesz” Attila.

Profil

Născut
24 mai 1983, la Târgu-Mureş

Activitate profesională
DJ, Director de vânzări

Educaţie
Colegiul Universitar Kodolanyi Janos din Budapesta

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place
„Îmi plac sporturile, practic baschetul, fotbalul, iar iarna, snowboarding-ul. Îmi place fotbalul spectacol, motiv pentru care echipa mea favorită e Real Madrid. Evident, ador călătoriile, atât cele din ţară, cât şi în străinătate. Îmi place să folosesc în mixurile mele piese aparent uitate, să le filtrez şi să le valorific”, spune DJ-ul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place indiferenţa oamenilor în ceea ce priveşte muzica. Sunt multe cazuri în care oamenii participă la evenimente nu pentru artişti şi muzica lor, ci pentru băutură. Din această cauză ei nu simt cu adevărat muzica şi nu au nici un interes să înveţe ceva nou din punct de vedere muzical. Un alt lucru care nu-mi place e pogo-ul(n.r. violenţă pe ritm de muzică)”, declară Attila.

Întrebări şi răspunsuri


Ce muzică le vei oferi spectatorilor de la „Get out!”?
I.A.: Va fi un set muzical de o oră şi jumătate variat, în care voi include piese pop, house sau swing, mixate pe drum&bass.
Care vor fi cei mai importanţi DJ la festival, după părerea ta?
I.A.: Din punctul meu de vedere, Bal şi Safair vor reprezenta capul de afiş la „Get out!”, pentru că ei au iniţiat mişcarea Blade Runners în Budapesta şi au început să promoveze muzica underground acolo. Nu trebuie uitaţi nici DJ Dudu şi MC Tina, care vor electriza publicul, cu siguranţă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite