Târgu-Mureş: Andrei Vornicu, încă un pariu cu imaginaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Andrei Vornicu, încă un pariu cu imaginaţia
Târgu-Mureş: Andrei Vornicu, încă un pariu cu imaginaţia

Cu articole în presă şi două cărţi publicate încă din liceu, Andrei Vornicu promite să ne convingă că dinamismul imaginaţiei sale va da rezultate. Pregătirea continuă la Bucureşti.

A descoperit că e pasionat de scris încă de la 8-9 ani. “Imediat după ce am învăţat să scriu şi să citesc, îmi amintesc că am găsit un toc şi o călimară şi am început să scriu, aşa pentru mine, texte destul de scurte. Scriu constant de pe la 10-11 ani, am avut o imaginaţie fabuloasă de mic, îmi populam  universul meu ca şi când aş fi trăit două vieţi, am scris în fucţie de ce am trăit”, îşi aminteşte Andrei Vornicu. I-au rămas scrise şi neterminate două romane de pe la 11 şi 13 ani, apoi a început să participe la concursuri cu  profil literar şi să obţină primele premii, şi concomitent şi-a descoperit pasiunea pentru teatru.
 
Explozie în liceu

Perioada cea mai fructuoasă, aşa cum o caracterizează, a fost în liceu. Elevul Colegiului Naţional „Unirea” s-a integrat cu greu, după cum recunoaşte cu umor. “Am aşa un handicap de a mă integra în comunităţi mari, m-am integrat greu, nu mi-au plăcut unifoma, regulamentele, într-a X a am început să mă şi cert cu colegii, lucrurile s-au schimbat în clasa XI, iar din clasa  a XII-a am început să intru în relaţii mai profunde cu profesori care mi-au rămas până astăzi nişte modele”, explică Andrei Vornicu.

Debut literar


Le-a atras tuturor atenţia cu prima carte publicată, intitulată „Am comis-o”, volum de proză scurtă satirică, de atitudine şi critică socială. “Era un ghiveci destul de interesant, a marcat o etapă în viaţa mea, am fiert în suc propriu un cvsasieseu.  A fost bomba atomică în liceu pe vremea aceea a lezat multă lume, profesori şi direcţiunea. A fost interesant efectul de bumerang, de exemplu în carte înfieram  festivatea de acordarera premiilor de excelenţă, nu-mi plăcea mie festivismul, în mod paradoxal am primit anul următor şi eu acel premiu. Elevii s-au bulucit să cumpere cartea, totul s-a întors într-un fel favorabil mie, am început să colaborez cu direcţiunea şi profesorii, s-a creat o atmosferă constructivă în jurul meu, era o reacţie la care nu m-am aşteptat”, îşi  mai aminteşte Andrei.


Au urmat şi „Zona Crepusculară”, un volum de poeme, o piesă de teatru “Brain Damage”, premiată la Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria, dar  şi articole de opinie publicate în săptămânale locale mureşene, ce includeau pagini realizate de elevi în proiectul editorial.


“Fiecare text s-a insipirat din experienţele mele, nu aveam un feedback imediat, cei mai mulţi cititori probabil nu se uitau la textele şi poza mea, dar mă gândeam că dacă măcar 3 din 100 le apreciau, e un rezultat”, mai spune Andrei. Pe viitor Andrei Vornicu e interesat de dramaturgie. “Sunt nişte etape pe care le-am depăşit, acum mă interesează teatrul, romanul, vreau să ating dramaturgia”, a conchis Andrei, care a promis că are proiecte noi pregătite şi că se va dedica pentru a reuşi ca scriitor.


Întrebări şi răspunsuri

De ce ai ales să studiezi în Bucureşti?

“E un mediu cultural şi artistic în care vreau să mă integrez şi să cunosc. Te afli în locul în care de unde porneşte totul, ai un contact intim cu tot ce gravitează în jurul oraşului. În Târgu Mureş totul e previzibil, e ca şi cum aş transcrie la nesfărşit aceaşi povestire.

De ce Facultatea de Litere?

Am dat admitere ca primă  variantă la regie de film, o să am diploma de profesor să nu mor de foame cu scrisul dacă nu se iveşte ceva (râde, n.r.). Merg mult pe stilul autodidact.


CASETA

Ce-i place

Arta, ideile, oamenii de calitate, visurile

Ce nu-i place

Superficialitatea, ignoranţa, limitele de gândire şi “în general cam orice îl opreşte pe om de la emancipare”

CASETA
Profil

Nume şi prenume
Vornicu Andrei

Data şi locul naşterii
1 mai   1989, Târgu Mureş

Studii
Student an II Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti

Activitate
redactor colaborator
student

Stare civilă
Necăsătorit

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite