Târgu-Mureş:Cartierul Tudor Vladimirescu ar putea fi iluminat prin energie solară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Cartierul Tudor Vladimirescu ar putea fi iluminat prin energie solară
Târgu-Mureş:Cartierul Tudor Vladimirescu ar putea fi iluminat prin energie solară

Un investitor mureşean doreşte crearea unei ferme de producerea energiei electrice prin panouri solare. Investiţia se ridică la 20 de milioane de euro, iar proiectul va fi gata în 2010


Un teren de opt hectare situat în zona Livezeni din Târgu-Mureş ar putea adăposti pe viitor o serie de panouri menite să transforme energia solară în energie electrică. Iniţiativa face parte dintr-un proiect de anvergură ce aparţine omului de afaceri Doru Borşan.

Finanţare de la Uniunea Europeană
Dacă  investitorul mureşean va primi finanţare din fondurile Uniunii Europene, panourile solare vor produce curent electric suficient pentru a ilumina  întreg cartierul Tudor Vladimirescu din Târgu-Mureş. „Mă bazez pe faptul că, printr-o înţelegere la nivel european, Comunitatea Europeană a ajuns la un acord cu România prin care aceasta are obligativitatea ca 10% din energia produsă să fie energie alternativă”, a precizat investitorul. Acesta a mai precizat că piaţa energiei electrice se deschide celor dornici să investească în domeniu.

Momentan, proiectul este în faza de avizare, urmând să fie depus la Ministerul Economiei. „Am obţinut deja cele mai importante avize, de la Renel, ce mă asigură că îmi va prelua energia produsă , ceea ce îmi este mult mai comod pentru că ei au deja reţeaua de distribuţie creată şi avizul de la Mediu. Urmează alte avize, iar proiectul va fi depus în circa două săptămâni. Durează apoi cam trei luni de zile studierea dosarului, deci cam în primăvara anului viitor proiectul ar trebui să fie aprobat”, a spus Borşan.

Valoarea proiectului
Proiectul are o valoare totală de 20 de milioane de euro, din care 70% reprezintă fonduri comunitare, iar 30% o reprezintă contribuţia investitorului. Profitul va depăşi însă valoarea investiţiei. „Având în vedere costul energiei electrice pe megawat,  producţia energiei se va ridica undeva la 800.000 de euro pe an iar costurile vor fi foarte mici pentru că nu vor fi mulţi angajaţi. Dacă totul va merge bine şi proiectul va fi selectat şi finanţarea aprobată, pe această suprafaţă de teren voi ajunge să produc circa 5-6 megawaţi.”, a spus Borşan.

 Investorul a precizat că va achiziţiona panouri panouri solare fotovoltaice pe cristale de ultimă generaţie, iar curentul produs va fi distribuit prin reţeaua Renel. Potrivit lui Dănuţ Ştefănescu, directorul Agenţieie pentru Protecţia Mediului Mureş, în judeţ mai există un astfel de proiect depus pentru 5 hectare de panouri solare în comuna Acăţari. „Investiţia e foarte mare, dar dacă se va implementa o legislaţie care să prevadă bonusuri pentru cei care livrează în sistemul naţional energie „verde”, investiţiile în domeniu se vor dezvolta”, a spus Dănuţ Ştefănescu.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite