Vitaminizarea de început de an îi stoarce de bani pe mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bananele şi portocalele au ajuns alimente de lux, ca pe timpul lui Ceauşescu. Fructele şi legumele atât de necesare în această perioadă pentru aportul de vitamine sunt foarte scumpe în pieţele din oraş.

Odată cu începutul de an, consumul fructelor şi al legumelor trebuie să crească în alimentaţia fiecăruia, deoarece un plus de vitamine în această perioadă este esenţial. Din păcate, în pieţele şi magazinele mureşene „verdeţurile” sunt scumpe şi îi îndepărtează pe clienţi. Pieţarii spun că nu au de ales, pentru că marfa e de import şi e scumpă, iar dacă ar vinde-o ieftin, nu ar scoate profit. „Pe mine mă costă mult să aduc citrice sau struguri în perioada asta, pentru că nu e sezonul lor. Vânzările nu sunt excelente, ştiu că fructele sunt scumpe, dar nu am ce face”, mărturiseşte Marinela Lajos, vânzătoare în piaţa agro-alimentară din Dâmbu Pietros.

În final, e un cerc vicios în urma căruia cel mai mult au de pierdut mureşenii. Luate în ordine descrescătoare, cele mai scumpe fructe la ora actuală sunt strugurii. În piaţa Cuza Vodă, costă 13 lei kilogramul, în timp ce în Dâmbu Pietros, preţurile variază între 12 şi chiar 15 lei. Aşadar ne luăm rămas bun de la glicogenul din ficat şi de la aportul important în vitamine (C, B1 şi B2 n.r.) conferit organismului de struguri. Un ananas costă între 9 şi 11 lei în pieţe, iar pomelo, frucul citric cel mai mare, poate fi cumpărat cu 8-10 lei. Bananele, preferatele multora dintre noi, costă 6 lei kilogramul în Cuza Vodă şi între 6 şi 8 lei la Diamant, în cartierul Tudor. Deşi majoritatea sunt verzi sau înnegrite, preţul lor rămâne unul foarte ridicat. Portocalele şi lămâile din Turcia sau Grecia sunt şi ele foarte scumpe, cu preţuri între 5 şi 8 lei kilogramul. Dar cui îi trebuie vitamina C?

Legumele, la mare preţ

Nici legumele nu sar din schema preţurilor foarte mari. Castraveţii costă 7 lei bucata în Cuza Vodă, roşiile, între 7 şi 10 lei kilogramul, în funcţie de calitatea lor, iar ardeii, atenţie, costă între 11 şi 15 lei kilogramul! În condiţiile acestea, nu-i de mirare că lumea nu-şi permite mai nimic sau apelează la produse vechi, ieftine, care dacă nu ar fi cumpărate, ar ajunge la coşul de gunoi. „Toate sunt scumpe, nu ne permitem mare lucru. Dacă pe vremea lui Ceauşescu erau bani, dar nu aveai ce cumpăra, acum e invers”, spune Ilonka Baltazar, 64 de ani, pensionară.

Merele, soluţia de criză

Nutriţioniştii spun că aportul de vitamine este esenţial în fiecare început de an. „Din punct de vedere psihologic, omul are nevoie de cât mai multă vitalitate la început de an, pentru ca oboseala acumulată în trecut să fie eliminată. În caz contrar, oboseala, stresul şi alimentaţia proastă vor duce la îmbolnăviri şi la randament scăzut la locul de muncă. Le recomand mureşenilor să consume zilnic măcar două fructe, pentru că acestea pot face diferenţa. Totodată, fructele din hypermarketuri sunt mai mult plastic, aşadar trebuie ocolite”, ne-a declarat Camelia Sângeorzan, consultant de nutriţie.

În aceste condiţii, norocul mureşenilor îl reprezintă merele, una din bogăţiile judeţului nostru. Merele de al Batoş costă între 2 şi 5 lei kilogramul, dar pot fi găsite şi mere mai ieftine, provenite de la alte livezi din judeţ, chiar şi cu un leu per kilogram. Având în vedere aportul lor în stimularea ficatului, a rinichilor şi a memoriei, merele sunt soluţie ieftină de vitaminizare a populaţiei.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite