Târgu-Mureş: Verificări suplimentare la mansardarea Liceului de Arte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Verificări suplimentare la mansardarea Liceului  de Arte
Târgu-Mureş: Verificări suplimentare la mansardarea Liceului de Arte

Corpul de Control al Prefecturii va cercetea o lucrare oprită din lipsă de finanţare, ce riscă să se distrugă. O investiţie 1,7 milioane de lei ce ar fi ajutat 350 de elevi să-şi ţină orele în condiţii decente, se va distruge peste iarnă.

Inspectorii Corpului de control al Prefecturii vor verifica în această săptămână sesizarea conducerii Liceului de Artă din Târgu Mureş, potrivit căreia lucările de mansardare a internatului au fost făcute de mântuială. „Cunoaştem problema, iar Corpul de Control va verifica cele reclamate”, a asigurat prefectul Marius Paşcan.

Lucrările s-au sistat în aprilie 2009, din cauză că Ministerul Educaţiei a încetat să mai finanţeze investiţia de 1,7 milioane de lei. Călin Călugăru, directorul Liceului de Arte, a arătat că proiectul a început în decembrie 2008 şi s-a oprit şase luni mai târziu. „Acum nu se lucrează, diriginte de şantier nu avem şi nu există o recepţie între constructor şi beneficiar la oprirea lucrărilor”, ne-a declarat ieri Călin Călugăru.

Directorul liceului spune că la mansardă s-au montat greşit pilonii de metal, pe placa din tavan şi nu pe structura de rezistenţă. „S-au despărţit sălile cu gipscarton de 10 centimetri, şi nu se vor putea ţine ore fiindă nu există izolaţie fonică, iar zidul mansardei, fiind mai în interior cu o jumătate de metru, intră apă când plouă. Apoi s-au folosit circa 50 mc de cherestea neignifugată. O dată cu sistarea lucrărilor, s-a izolat lucrarea cu placă de placaj presat care se îmbibă cu apă şi se distruge până în primăvară”, a atras atenţia Căln Clugăru.

Patronul firmei care a câştigat licitaţia pentru construirea mansardei, Orlando Lupu, afirmă că el a respectat proiectul. „Problema e la proiect. Noi înşine am remarcat cele semnalate de domnul Călugăru”, a spus Orlando Lupu, care s-a plâns că firma sa a făcut lucrări în avans, în valoare de circa 300.000 lei, şi care nu au fost achitaţi.

Două clădiri din trei, retrocedate

Liceul de Arte funţionează în trei locaţii diferite, din care două sunt retrocedate, cărora le-a expirat, deja, termenul celor cinci ani de predare către proprietari. Una este pe strada Revoluţiei nr 9, corpul principal, care trebuie retrocedat Bisericii catolice, iar vizavi pe Revoluţiei nr. 8 există un corp de clădire al Bisericii Reformate, cu opt ateliere de artă plastică şi unde clădirea stă să cadă peste circa 350 de elevi. A treia locaţie, singura în proprietatea liceului, este pe strada Mărăşti, unde e şi internatul ce va fi mansardat spre a se muta acolo atelierele de artă plastică.

Încă de anul trecut s-a luat în discuţie de către Consiliul Local Târgu Mureş posibilitatea construcţia unui campus vocaţional, în contextul retrocedrării mai multor clădiri în care funcţionează licee dar proiectul a căzut, din lipsă de finanţare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite