Târgu Mureş: Vânzările de arme neletale s-au redus drastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posesorii de arme nedeclarate sunt “pescuiţi” unul câte unul şi amendaţi de Poliţie. Judeţ liniştit, în Mureş ultimul eveniment în care au fost implicate persoane ce au folosit armele de foc s-a petrecut cu trei ani în urmă

La începutul acestei săptămâni poliţiştii de la Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (SAESP) din cadrul IJP Mureş au descoperit că o femeie în vârstă de 44 ani din Reghin avea la domiciliul său o armă de tir cu aer comprimat fără a deţine permis de armă sau certificat de deţinător. Potrivit şefului acestui serviciu, comisarul şef  Florin Pălăşan, este al 66-lea caz în acest an. “Toate au fost pe arme neletale, supuse autorizării după modificarea legislaţiei în 2008, de obţinere a permiselor de armă neletale, ele fiind, de atunci, supuse autorizării”, a spus Florin Pălăşan. Celor care şi-au achiziţionat aceste arme până în 2008 li se întocmeşte dosar penal şi pot face închisoare între 2 şi 8 ani, însă până acum s-au dat doar amenzi administrative, cu confiscarea armelor.

“Legea a apărut în 2004, normele de aplicare anul următor, şi s-a dat termen de doi ani pentru ca posesorii să se prezinte la Poliţie spre a şi le înscrie”, a explicat şeful SAESP, completând că, încetul cu încetul sunt identificaţi “uitucii”. “Există variantele relei credinţe, a negljenţei sau a nepăsării, şi mulţi după ce le-au cumpărat şi au uitat de ele”, a spus şeful SAESP Mureş. De menţionat că armele se puteau cumpăra la liber până în 2008, pe baza actului de identitate sau a permisului de concucere, fără cursuri, teste, examen psihologic, indiferent ce scria în cazier, de orice cetăţean român peste 18 ani.

Vânzătorii de arme, supăraţi pe lege

Pe de altă parte există patru armurieri autorizaţi care au magazine de profil, fiind singurii ce au dreptul să comercializeze arme şi muniţii. Aceştia, de la schimbarea legislaţiei şi-au redus drastic vânzările. Ion Constantinescu, de la  magazinul “Mara” de vânătoare şi pescuit afirmă că dacă până cu 2 ani ăn urmă se vindeau cam 200 arme neletate pe lună, acuma dacă reuşesc să comercializeze una sau două.

“Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care pune atât de mari bariere birocratice la cumpărarea de arme neletale. Sunt de acord cu un anumit control, însă e prea drasitcă legislaţia, drept care mulţi renunţă”, a afirmat Ion Constantinescu.

CASETĂ
În judeţ sunt 2891 de deţinători de arme, dintre care 1326 arme de colecţie, 1627 persoane fizice şi juridice deţin 2976 arme letale şi neletate. Apoi, e o firmă autorizată ce ţine cursuri de iniţiere în arme letate, şi un poligon privat la Luduş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite