Târgu-Mureş: Un pas spre civilizaţie pentru romii din Valea Rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Un pas spre civilizaţie pentru romii din Valea Rece
Târgu-Mureş: Un pas spre civilizaţie pentru romii din Valea Rece

Baia publică inaugurată în Valea Rece e o noutate pentru mulţi copii romi din cartier. Investiţia realizată de Primăria municipiului Târgu-Mureş costă 800 de euro pe lună.

Baia comună inaugurată în cartierul Valea Rece a reprezentat o noutate în special pentru copiii romi, mai ales că unii nu au utilizat niciodată o toaletă. Micuţii s-au înghesuit să se spele pe faţă şi pe mâini şi să studieze încântaţi duşurile şi toaletele, mai ales că mulţi nu au aşa ceva acasă.

Câteva fetiţe, timide dar curioase, au fost îndrumate de îngrijitoare în privinţa utilizării toaletei. „Săracele nu ştiau cum să se aşeze pe toalete, cum să utilizeze hârtia igienică”, ne-a declarat femeia ce are în grijă aceste facilităţi. Dacă micuţii au fost încântaţi, adulţii au avut obiecţii privind construirea băii respective.

„Era mai bun un dispensar”

Adulţii s-au arătat sceptici şi chiar împotriva existenţei băii comune, arătând că mai bine se făcea un dispensar sau o cantină socială. „Era mai bun un dispensar, că nu avem medici în fiecare zi. Nu-mi convine ca eu să vin cu hainele şi altul cu păduchi şi boli să şi le spele şi el aici. Mulţi au apă acasă. De ce nu ne-au cerut părerea?”, a spus Keresi Elek, şeful cartierului, adăugând că nici până acum nu au avut toţi baie acasă şi tot s-au spălat în lighean, şi vor face la fel şi de acum înainte.

Oficialităţile sunt optimiste

Oficialii Primăriei sunt convinşi că dacă copiii au început să folosească  grupurile sanitare, investiţia va fi un succes. Claudiu Maior, viceprimarul Târgu Mureşului a declarat că aşteaptă să vadă dacă această baie de cartier, prima de acest gen din oraş, va trece cu succes perioada de probă de trei luni. Dacă facilităţile, 12 duşuri, 6 toalete şi 3 maşini de spălat, se vor păstra în condiţii normale, vor fi predate unui ONG din comunitate pentru a le administra. „Investiţia constă în închirierea a patru conteinere care costă undeva la 800 de euro pe lună. Rămâne să vedem dacă oamenii vor veni şi baia va funcţiona normal. Dacă proiectul de aici nu va merge, atunci îl vom muta în alte părţi. Rămâne de văzut dacă oamenii consideră dacă e bine să meargă la duş sau nu”, a declarat viceprimarul din Târgu Mureş, Claudiu Maior.


Acesta a mai precizat că la baia publică poate venii oricine, gratuit. Pentru început la baia publică vor lucra două fete şi un băiat, care se vor ocupa de supravegherea duşurilor, a maşinilor de spălat şi de curăţenia grupurilor sanitare, iar ea va fi păzită de poliţişti comunitari, de reprezentanţi ai primăriei şi ai comunităţii de romi din Valea Rece.


1500 de familii de romi în Valea Rece

Potrivit şefului cartierului, Keresi Elek, în Valea Rece locuiesc 1.500 de familii de romi, fiecare cu câte patru sau şase copii. Nu toate familiile au baie în propria locuinţă. Cu toate acestea, Keresi Elek a precizat că nu-şi va lăsa copiii să se spele în noua baie, pentru că aceasta va fi folosită mai mult de romii stabiliţi ilegal în cartier, adică aproximativ 20 de familii venite din alte părţi, pline de păduchi.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite