Târgu Mureş: Vaccinarea împotriva gripei sezoniere întârzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Vaccinarea împotriva gripei sezoniere întârzie
Târgu Mureş: Vaccinarea împotriva gripei sezoniere întârzie

Campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere ar fi trebuit să înceapă în judeţul Mureş de cinci zile Direcţia de Sănătate Publică Mureş nu a primit încă dozele de vaccin necesare imunizării populaţiei de risc împotriva gripei sezoniere

Gripa sezonieră şi-a făcut deja apariţia în ţară, la nivel naţional fiind confirmate deja trei cazuri de îmbolnăvire la pacienţi cu vârste între 2 şi 22 de ani. Pentru a preveni creşterea numărului de îmbolnăviri în sezonul rece, Ministerul Sănătăţii a anunţat demararea unei campanii de vaccinare la nivel naţional, care urma să înceapă la 15 octombrie.

În judeţul Mureş dozele de vaccin nu au apărut încă, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Mureş nu ştiu nici când vor veni. „Nu au sosi încă aceste doze, deci nu putem demara această campanie de vaccinare. Probabil că în zilele următoare vom avea mai multe detalii despre această campanie. Deocamdată nu ştim nimic despre venirea lor, dar în momentul în care vor apărea vom demara campania de vaccinare", a spus Aurelia Cojan, director adjunct sănătate publică şi programe din cadrul DSP Mureş.

1.600.000 de doze la nivel naţional
Potrivit Ministerul Sănătăţii , pentru campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere din acest an vor fi utilizate un număr de 1.600.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, a celor cu boli cronice, veterani şi văduve de război, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Momentan nu se ştie câte doze de vaccin urmează să fie primite în judeţul Mureş.

Recomandările medicilor
Medicii atrag atenţia că în perioadele cu temperaturi scăzute numărul îmbolnăvirilor de gripă sezonieră poate creşte. Metodele de prevenţie sunt spălatul mâinilor cu apă şi săpun, în special după tuse sau strănut, păstrarea distanţei faţă de persoanele bolnave şi evitarea aglomeraţiei.

Mureşenii care prezintă simptome de tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius sunt sfătuiţi să se adreseze medicului de familie pentru un consult de specialitate şi să evite automedicaţia.

Vaccinare împotriva gripei porcine

Campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere va fi corelată cu cea împotriva gripei porcine, care ar urma să începă la 1 decembrie 2009. Primele doze de vaccin împotriva virusului A/H1N1vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medical, urmând ca din 4 ianuarie 2010 să înceapă şi vaccinarea elevilor şi a altor categorii de risc.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite