Urmaşii grofilor Teleki se judecă cu CJ pentru chiria castelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii domeniului  Gorneşti vor un million de lei pe chirie, plus cheltuielile de judecată.Urmaşii grofilor Teleki au dobândit dreptul de proprietate asupra castelului, în care funcţionează spitalul TBC pentru copii, în 2006, iar acum cer, retroactiv, chiria pe trei ani.

Singura modalitate prin care urmaşii nobililor îşi pot recupera cei 1,06 milioane de lei este judecata. Oamenii nu au stat pe gânduri şi au acţionat în instanţă Preventoriul TBC care funcţionează pe domeniul lor . Cei care vor trebui, însă, să plătească contravaloarea chiriei sunt reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş, în subordinea căruia se află spitalul. Şi asta deşi nu există niciun contract de închirieie semnat între proprietarii castelului de la Gorneşti şi conducerea spitalului TBC. Astfel că reprezentanţii CJ Mureş nu au de ce să achite chiria pe perioada aprilie 2007- martie 2010. „Urmaşii familiei nobiliare Teleki cer plata chiriei în valoare de 1,06 milioane de lei. Atunci când s-a retrocedat castelul, trebuia să se încheie un contract de închiriere a spaţiului respectiv, ceea ce nu s-a întâmplat. Cui îi aparţine vina, va decide instanţa. Noi chiar am cerut conducerii Preventoriului să încheie acel contract de închiriere a spaţiului", a declarat vicepreşedintele CJ Mureş, Szabó Árpád.

În plus, reprezentanţii CJ Mureş vor ca, în cadrul procesului, să se stabilească exact şi suprafeţele din domeniul Teleki folosite de Preventoriu. „Suma cerută de avocaţii familiei Teleki reprezintă chiria pentru întregul castel, cât şi pentru terenul aferent, însă spitalul nu foloseşte întreagul domeniu. Suprafaţa totală a imobilului este de aproximativ 3.700 metri pătraţi, din care Preventoriul foloseşte doar jumătate, iar din cele 5 hectare de teren, unitatea sanitară foloseşte doar o anumită porţiune", mai spune vicepreşedintele CJ.

Se caută un spaţiu nou

Cea mai bună soluţie pentru ieşirea din această situaţie este găsirea unui nou spaţiu în care să fie mutat spitalul, pentru care CJ să nu fie nevoit să plătească chirie. „În momentul de faţă, încercăm să găsim un spaţiu nou pentru Preventoriul TBC de la Gorneşti. Dacă se eliberează vreo clădire aflată în subordinea CJ Mureş, atunci am putea să o folosim pentru amenajarea spitalului. Noi am preluat Preventoriul în 30 iunie şi ar fi bine să nu mai trebuiască să plătim chiria", a afirmat Szabó Árpád.

Preventoriul TBC de la Gorneşti are o capacitate de 70 de paturi, din care 38 sunt ocupate. Spitalul mai poate funcţiona în acest spaţiu până anul viitor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite