Universităţile din Ungaria sprijină scindarea UMF Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universităţile din Ungaria sprijină realizarea Facultăţii Maghiare de medicină la Targu Mures
Universităţile din Ungaria sprijină realizarea Facultăţii Maghiare de medicină la Targu Mures

Mai multe universităţi de Medicină din Ungaria au semnat un Memorandum prin care sprijină înfiinţarea unei Facultăţi Maghiare de Medicină la Târgu-Mureş.

Potrivit Memorandumului trimis studenţilor UMF doar în limba maghiară şi engleză, mai multe universităţi de Medicină din Ungaria sprijină învăţământul medical în limba maghiară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Potrivit documentului, existenţa învăţământul în limba maghiară la UMF este în concordanţă cu principiile Uniunii Europene şi răspunde idealurilor minorităţii maghiare din România.

Semnatarii documentului îşi declară disponibilitatea de a asigura suportul necesar pentru realizarea Facultăţii Maghiare de Medicină la Târgu-mureş în termen de un an de zile. Totuşi, semnatarii documentului recunosc că acum realizarea acestei facultăţi este imposibilă, deoarece nu se îndeplinesc condiţiile ARACIS.

"Există un Memorandum făcut în numele conducerii universităţilor de Medicină şi Farmacie din Ungaria, în care sprijină întrutotul această hotărâre de a se face o Facultate de Medicină în limba maghiară. Ei înţeleg că momentan nu sunt îndeplinite condiţiile impuse de ARACIS, dar speră că într-un an acestea să fie îndeplinite şi să se poată face secţia în limba maghiară. Legea română nu stipulează înfiinţarea de Facultate în limba maghiară ci doar de secţie şi de linie", a precizat Constantin Copotou, rectorul UMF Târgu-Mureş.

Potrivit rectorului UMF şi în prezent studenţii maghiari au cursurile predate tot în limba maghiară, iar printr-o Hotărâre de Guvern din 1 octombrie 2011 se prevede ca la Facultatea de Medincină în limba maghiară să fie 200 de locuri.

Astăzi circa 1.000 de studenţi au început primul an universitare la UMF Târgu-Mureş.  Strudenţii maghiari au ţinut însă festivitatea de începere a anului universitar separat de cei de la limba română.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite