Târgu-Mureş: Universitatea de Artă Teatrală dă startul la admitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Universitatea de Artă Teatrală dă startul la admitere
Târgu-Mureş: Universitatea de Artă Teatrală dă startul la admitere

Astăzi încep înscrierile la ce-a de-a doua sesiune de examene de admitere la U.A.T. Tinerii care vor să devină actori,regizori sau scenografi au la dispoziţie 58 de locuri la taxă şi 18 la buget

Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureş dă astăzi startul la cea de-a doua sesiune de examene pentru tinerii dornici să devină actori, regizori, scenografi, sau pentru studenţii care doresc să-şi continue studiile începute în domeniu printr-un masterat sau un doctorat. Pentru a doua sesiune de admitere, Universitatea de Artă Teatrală mai are rămase neocupate 58 de locuri la taxă şi 18 locuri la buget.

Lectorul universitar doctor Oana Leahu, şefa secţiei române din cadrul universităţii a precizat că anul acesta au apărut secţii noi la U.A.T.. „Sunt specializările de masterat în premieră, respectiv Scriere dramatică, unde a rămas un loc la buget şi Teatrologie, impresiarat artistic la secţia română, unde sunt şapte locuri cu taxă. Nu în ultimul rând, am introdus masteratul în Arta actorului de teatru de animaţie la secţia maghiară, unde sunt şapte locuri la buget ”, a spus Oana Leahu.

Din păcate însă, majoritatea locurilor la buget au fot ocupate în prima sesiune de admitere, astfel că cei care se înscriu acum pot opta doar pentru locuri la taxă. Perioada în care tinerii se pot înscrie la U.A.T. este din 14 până în 18 septembrie, iar examenele vor avea loc în perioada 21- 23 septembrie.

O treime din studenţi, din Ungaria

Aproape o treime din studenţii de la secţia Actorie a U.A.T. Târgu Mureş provin din Ungaria. Şeful secţiei maghiare, profesorul universitar doctor Kovacs Levente, a declarat că interesul tinerilor din Uniunea Europeană, în special din Ungaria, pentru această instituţie este în creştere, în ultimii ani, ca şi numărul de studenţi. “Am început să avem şi candidaţi din Ungaria, din străinătate, din sfera Uniunii Europene. Din cei intraţi în anul întâi la actorie, 30 la sută sunt din Ungaria, iar acest interes creşte mereu”, a spus profesorul Kovacs.

Feminizarea teatrului

Acesta a adăugat că interesul pentru această secţie este mult mai mare din partea fetelor, apreciind că se produce o "feminizare" a teatrului. La U.A.T. Târgu Mureş, 55% din studenţi sunt fete. “Credem că vom inaugura un teatru, invers ca pe vremea lui Shakespeare, când erau numai băieţi, acum vom face numai cu fete, jucând roluri şi de băieţi. E un fenomen sociologic valabil în întreg teatrul din România, şi nu numai”, a declarat Kovacs Levente.
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite