Târgu-Mureş: Un strop de libertate, de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Un strop de libertate, de Crăciun
Târgu-Mureş: Un strop de libertate, de Crăciun

Băieţelul unui deţinut ştie doar că tatăl îi e plecat să muncească, şi mai vine din când în când acasă.Deţinuţii merituoşi de la Penitenciarul Târgu Mureş îşi pot revedea familiile câte trei zile în permisii, de sărbători.


Doi din deţinuţii de la Penitenciarul din Târgu Mureş, care de Crăciun au fost acasă, ne-a spus cum a fost în acest strop  de libertate. Aflat la a 10-a permisie, Şefan Şopterean de 35 de ani din Târgu Mureş, condamnat la 12 ani pentru omor, a fost la familie, la rude, a colindat.

„Afară, îţi zici că toată lumea se uită la tine, însă e o falsă impresie fiindcă ne-am dezobişnuit de gesturile libertăţii. Cel mare, student, ştie unde sunt, dar băiatul cel mic de opt ani ştie că tati e plecat la muncă, trebuie să plece apoi vine iarăşi”, mărturiseşte Şopterean, care mai are un an şi două luni de ispăşit. El susţine că este victima unei erori judiciare. „M-au condamnat întâi pentru trei ani, m-au eliberat, iar după şase ani am primit alţi 16. Urez tuturor un an nou fericit, că pentru mine... nu mai este cât a fost”, conchide omul.

E bine, aşa rău cum e...

Braşoveanul A.V. N. de 38 de ani, condamnat la 12 ani pentru înşelăciune,  cu încă 21 de luni de ispăşit, e la a patra permisie. E conştient că s-a schimbat, nu neapărat în bine, însă găseşte motivaţii în a rezista. „Am achitat o grămadă de facturi care s-au adunat de doi ani. Am împodobit un brad, m-am întâlnit cu familia, fraţii, nepoţii, am aflat că o verişoară s-a căsătorit“, povesteşte omul, căruia asemenea ieşiri îi priesc foarte mult.

„Nu mă simt deloc marginalizat. Ştiu cine sunt, de ce sunt aici, mulţi fac evaziuni fiscale, dar nu sunt prinşi. Fiica mea de 17 ani a ştiut de la bun început, de când am fost arestat. E bine, aşa rău cum e”, concluzionează  Nedelcu.

Cei ce muncesc sunt avantajaţi

Potrivit Corneliei Fărcaş, purtător de cuvânt al Penitenciarului, nouă din cei 12 deţinuţi propuşi de direcţiune au plecat în permisii de sărbători. „Pleacă doar cei ce ţin legătura cu familiile. Ei muncesc, au un comportament corespunzător faţă de colegi şi cadre, nu au sancţiuni, participă la acţiunile socio-culturale, şi li se reduce pedeapsa”, afirmă Cornelia Fărcaş.

De Crăciun şi Anul Nou la Penitenciar se oficiază slujbe religioase, hrana e îmbunătăţită, se distribuie pachete cu alimente, dulciuri şi obiecte de igienă individuală celor care au întrerupt legătura cu familia.


DECLARAŢIE
Copilul cel mare ştie unde sunt, însă cel de 8 ani ştie doar că tati e plecat la muncă -  Vasile Şopterean.



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite