Târgu-Mureş: Un inventator mureşean vrea să îndrepte Turnul din Pisa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inventatorul mureşean Sandor Bardosi susţine că a descoperit metodă de consolidare a Turnului din Pisa. Potrivit Agerpres invenţia lui Sandor Bardosi a fost înregistrată la OSIM în 1989 şi a fost medaliată la o serie de concursuri de inventică mondiale.

Invenţia se referă la consolidarea clădirilor, şi implicit a Turnului din Pisa, iar ultima medalie primită a fost la concursul Genius Europa, desfăşurat la Budapeste la începutul acestei luni.


"Invenţia se bazează pe o contragreutate. Toată lumea voia să consolideze turnul pe partea înclinării, iar eu am propus pe partea opusă, cu contragreutate. Se intră cu nişte grinzi din beton armat în consolă, sub turn şi turnul se va aşeza pe şirul de grinzi cu o contragreutate din partea solului tare. Nu am văzut turnul în realitate. Când era în curs de brevetare (invenţia - n.r.), cei de la Institutul de Cercetare şi Brevetare a Invenţiilor Bucureşti au cerut nişte studii geotehnice suplimentare, pentru că am presupus că pe partea înclinării este turbă la adâncime mare. S-a dovedit că e aşa şi atunci procedeul a fost acceptat pentru brevetare", a declarat inventatorul, citat de Agerpres.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite