Târgu-Mureş: Turiştii ocolesc judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Turiştii ocolesc judeţul Mureş
Târgu-Mureş: Turiştii ocolesc judeţul Mureş

Administratorii hotelurilor mureşene se plâng de scăderea numărului de turişti. În primele luni ale anului numărul turiştilor a fost cu aproximativ 14.000 mai scăzut ca anul trecut.

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Mureş, în primele cinci luni ale anului acesta hotelurile, pensiunile şi campingurile din judeţul Mureş au fost gazda unui număr de 70.498 de turişti, cu 13.946 mai puţini faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent. Aceşti turişti au efectuat un număr de 164.843 înnoptări, cu 23.242 mai puţin faţă de primele cinci luni din 2008, durata medie a sejurului fiind astfel de 2, 3 înnoptări / turist.

Turismul afectat de criza financiară

Principala cauză a scăderii numărului de turişti este criza financiară. „Comparativ cu prima parte a anului 2008, în prima decadă a lui 2009 s-a simţit o uşoară scadere a numărului de turişti, în condiţiile în care normal ar fi fost să constatăm o creştere de la an la an. Întradevăr situaţia economică – financiară generală, cu care ne confruntăm şi-a pus amprenta şi în domeniul hotelier, multe companii, instituţii, turişti renunţând la călătoriile efectuate până acum în diverse scopuri”, a precizat Florin Săliştean, managerul complexului hotelier Black Lord.


O scădere a numărului de turişti a simţit şi complexul de agrement Apollo Wellness Club. „În lunile aprilie-mai-iunie suntem pe un trend scăzător faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Numărul turiştilor au scăzut cu 10% faţă de 2008.Noi avem noroc că în primele luni ale anului am avut un număr crescut de clienţi, aşa că per ansamblu în acest an avem o creştere cu 5% faţă de anul trecut. Principalul motiv pentru scăderea numărului de clienţi este criya economică, dar şi faptul că oraşul nostru nu este destul de promovat şi cunoscut de turişti”, a spus Valeriu Chiluţi, director executi Băile Sărate SRL, Hotel Apollo.
 
Festivalurile, o gură de oxigen


Evenimentele culturale din ultima perioadă au scos oraşul din anonimat şi au adus turişti din ţară şi străinătate la Târgu-Mureş, însă doar pentru o scurtă perioadă de timp. Numai Festivalul CokeLive Peninsula a avut pe durata a patru zile aproximativ 60.000 de vizitatori, dintre care 94% din România, iar 6 % din Ungaria, Austria, SUA, Bulgaria, Moldova, Germania, Franţa şi Danemarca, iar Festivalul Medieval de la Sighişoara a adunat în aceaşi perioadă 15.000 de participanţi.

Autorităţile iau măsuri

Pentru a atrage turişti în judeţ, Consiliul Judeţean Mureş a elaborat şi depus în 15 ianuarie 2009 la ADR Centru proiectul „Promovarea judeţului Mureş”, ce îşi propune promovarea turismului mureşean prin realizarea a 3.000 de DVD-uri de prezentare a judeţului, 9.000 de broşuri, 18.000 de pliante şi 3.000 de afişe. Valoarea proiectului este de 598.570 lei.


Statistica turiştilor străini

Din numărul total al turiştilor cazaţi, 16.341 au fost turişti străini, adică 23,2%, care
au efectuat 32.684 înnoptări, adică un procent de 19,8% din totalul înnoptărilor.
După ţara de origine a turiştilor străini, ponderea cea mai mare au avut-o cei din
Ungaria - 3543 persoane dar au fost şi 1762 de turişti din Germania, 1034 din Italia şi 862 de turişti din S.U.A.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite