Târgu-Mureş: Doar 60% dintre farmacii mai dau medicamente compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80 de farmacii din judeţ nu mai eliberează medicamente gratuite şi compensate. Farmaciştii spun că, în curând, bolnavii nu vor mai avea deloc acces la anumite medicamente.

Luna aceasta, Casa de Asigurări de Sănătate Mureş decontează farmaciilor medicamente pe luna noiembrie 2009, iar farmaciile creditează statul. „Casa de Asigurări de Sănătate a rămas fără fonduri. Practic, farmaciile eliberează medicamente în înţelegere cu furnizorii şi creditând statul.  Nu există bani pe niciun segment în parte. Casa de Asigurări de Sănătate decontează farmaciilor din Mureş medicamentele eliberate pe reţete unice pe luna noiembrie a anului trecut, ceea ce, practic, înseamnă că vorbim de o întârziere de aproximativ 240 de zile“, a declarat Iustina Vas, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş.

În farmacii domină legea junglei

Nu numai Casa de Asigurări de Sănătate are întârzieri la plata medicamentelor. Ministerul Sănătăţii nu a plătit, la rândul lui, programele naţionale de sănătate. „Ne îndreptăm spre un blocaj financiar. Ministerul Sănătăţii nu a mai plătit de două luni programele naţionale de sănătate. Dacă producătorii şi distribuitorii nu ne sprijină, iar Ministerul Sănătăţii nu virează banii până în data de 10 august,  bolnavii de diabet şi cei cu afecţiuni oncologice s-ar putea să nu mai aibă acces la medicamente“, a mai spus Iustina Vas.

Farmaciştii sunt supăraţi şi spun că trăiesc de pe o zi pe alta. „Este o mare problemă cu reţetele compensate. Eliberăm ce mai avem pe stoc, după aceea nu ştim ce se va întâmpla. Trebuie să ne înţelegem cu furnizorii şi, din păcate, în lipsa banilor, nici nu putem trasa o linie coerentă de management în ceea ce priveşte achiziţia medicamentelor. Domină legea junglei“, a declarat Valeria Antonie, preşedintele Patronatului Farmaceutic Mureş.

„Este o situaţie extrem de delicată, mai ales pentru pensionari. Când eram tineri nu trebuia să luăm medicamente. Acum plătesc, lunar, mai mult de 500 de lei pentru medicamente. Este foarte mult“, spune Szővérfi Lujza, o pensionară din Târgu-Mureş.

Bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Mureş pe anul 2010 a fost epuizat încă de la sfârşitul lunii aprilie. Între timp, fondurile au fost suplimentate, dar banii tot nu ajung. Suma a fost deja depăşită cu 15 milioane de lei.

 Medicamentele sunt pe terminate

Din anumite tipuri de medicamene, farmaciile mai au doar câteva cutii de pe stoc. Dacă nu reuşesc să se înţeleagă cu furnizorii, bolnavii vor rămâne fără tratament. Momentan, cele mai căutate medicamente sunt Metropololul şi Sinvastatinul, pentru diabetici sau siropul Ospen, pentru copii. Farmaciştii contestă, însă, şi noul sistem de compensare a medicamentelor, care îi dezavantajează  pe 80% dintre pacienţi.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite