Târgu-Mureş: Ministerul Transporturilor “ademenit” să de bani pentru reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Ministerul Transporturilor “ademenit” să de bani pentru reparaţii
Târgu-Mureş: Ministerul Transporturilor “ademenit” să de bani pentru reparaţii

Consilierii judeţeni au votat trecerea în administrarea Ministerului Transporturilor a DJ 151 D. Şoferii nu se vor bucura curând, Guvernul trebuie să aprobe preluarea şi finanţarea reparaţiilor.

Consilierii judeţeni speră ca măcar din a doua încercare să rezolve modernizarea uneia din cele mai importante rute pentru traficul greu. Drumul judeţean DJ 151D Ungheni (DN 15) – Acăţari (DN 13), între kilometrii  0 şi 15 este drum cu nivel de viabilitate I. Din cauza volumului mare al  traficului rutier din ultimii ani, drumul judeţean DJ 151D Ungheni–Acăţari a preluat în mare parte traficul greu ce avea legătură directă între Târgu Mureş-Reghin-Bistriţa (DN15), Târgu Mureş - Reghin-Cluj (DN16) şi Târgu Mureş-Sighişoara (DN13).


”Sub acţiunea traficului greu şi a factorilor climatici sistemul rutier s-a degradat foarte mult, capacitatea de transport a acestei artere de circulaţie fiind depăşită, astfel încât caracteristicile tehnice de exploatare ale drumului n-au mai corespuns normelor tehnice în vigoare”, explică Nicoleta Bochiş, directorul executiv al Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţan Mureş. Încă din 2006 CJ a aprobat încadrarea acestui drum în categoria drumurilor naţionale, ulterior fiind promovat şi un proiect de hotărâre de Guvern în vederea clasificării drumului în cauză ca drum naţional, însă proiectul nu a fost adoptat.

Trafic monitorizat

Din luna martie a acestui an Consiliul Judeţean Mureş a efectuat un  recensământ al autovehiculelor care tranzitează drumul şi a constatat că este tranzitat în  medie, zilnic, de 3.040 autovehicule, majoritatea fiind autovehicule de tonaj greu şi foarte greu. Pe 25 mai a fost transmis spre aprobare un nou proiect de hotărâre de Guvern, privind aprobarea încadrării în categoria funcţională a drumurilor naţionale a DJ151D Ungheni (DN15)- Acăţari (DN13). În ultima şedinţă a CJ, joi 30 iulie, consilierii au votat  transmiterea drumului în domeniul public al statului şi administrarea lui de către Ministerul Transporturilor. 

“Este foarte bine că facem acest lucru, acest drum consuma anual jumătate din bugetul de reparaţii pe drumuri”, a spus consilierul judeţean Akos Mora. “Este necesară transmiterea lui din domeniul public al judeţului în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în scopul realizării de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a activităţilor de interes naţional în domeniul administraţiei drumurilor naţionale”, a mai explicat Nicoleta Bochiş.


Alte proiecte


Un alt proiect depus în vederea obţinerii finanţării vizează DJ 135 Măgherani-Sărăţeni, a cărui valoare totală an proiectului este de 12.545.556 euro, din care 10.331.635 de euro reprezintă finanţare nerambursabilă, iar 2.213.922 cofinanţare din partea Consiliului Judeţean Mureş. Cererea de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea drumului a fost depusă, iar Consiliul Judeţean speră ca până în toamnă contractul să fie semnat. Un alt proiect vizează DJ 107 şi DJ 107 D, proiect realizat în parteneriat cu judeţul Alba, a cărui valoare totală este de 3.075.111 de euro, din care confinanţarea este de 2.723.626 de euro.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite