Târgu-Mureş:Portret/Teodora Chira: “Trăiesc într-o lume de basm”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Portret/Teodora Chira: “Trăiesc într-o lume de basm”
Târgu-Mureş:Portret/Teodora Chira: “Trăiesc într-o lume de basm”

A realizat proiectul Sclipirile Oraşului, prin intermediul căruia olimpicii au fost prezentaţi comunităţii. Pasionată de artă, pregăteşte o grădiniţă unicat.  “Nu am nici un regret”, spune Teodora Chira.


“Copii sunt pasiunea vieţii mele”, aşa argumentează Teodora Chira implicarea în foarte multe activităţi cu şi despre copii. “De când eram eu copil am dorit să mă ocup de copii, mi-am dorit să profesez ceva legat de copii şi să am copii”, mai spune ea. Pentru împlinirea sufletului a ales să descopere şi artele.


“Profesia de dascăl prespune pe lângă psihologie şi multă creativitate, am încercat să o îmbin cu alte pasiuni legate de artă. Literatura pentru copii a fost prima dragoste, am participat cu povestiri educative la concursuri”, mai povesteşte Teodora Chira.


A scris şi cărţi pentru cei mici,  o culegere cu 300 de bancuri cu şi despre copii, dar şi o piesă de teatru. “Am scris anul trecut pentru sărbătorile de iarnă o comedie pentru copii şi tineret, Moş Crăciun cu plete false, au jucat-o doi studenţi UAT - Maria Roiban şi Ştefan Bisztricki, şi doi copii, Agata Vornicu şi Alexandru Strete, la Gimnaziul Romulus Guga”, rememorează Teodora Chira.
 
Proiecte cu sclipiri…

Este pasionată şi de pictură, e membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici, participă la tabere de creaţie, a avut expoziţii personale şi colective, şi se pregăteşte de o expoziţie în Austria. “Am avut o pictoriţă ca punct de pornire, ea mi-a pus pensula în mână când am văzut o pictură la ea acasă şi i-am spus că aş putea şi eu, dar probabil pasiunea e moştenită de la tata. Pictez în special portrete de copii şi îngeraşi”, mai spune Teodora Chira.


Lucrează şi cu un studio foto cu care a organizat la Teatru 74 o expoziţie tematică – expresionismul copiilor văzuţi prin teleobiectiv, dar şi un atelier de creaţie la Grădina Zoo, unde părinţii şi-au fotografiat copiii cu animalele şi apoi au luat parte la un minispectacol pe acceaşi temă, cu cei mici costumaţi corespunzător. A lansat proiectul “Sclipirile Oraşului”, agreat de Inspectoratul Şcolar, şi inclus anul acesta în programul Zilelor Târgumureşene.


Astfel, la finalul lunii trecute, în cadrul unei expoziţii şi al unui spectacol la Casa de Cultură Mihai Eminescu, târgumureşenii i-au putut cunoaşte pe olimpicii din comunitate, şi i-au putut felicita personal atât pe copii cât şi pe părinţi.  “Pentru că am găsit modalitatea de împărtăşi cu alţii trăiri prin spectacole am lansat proiectul Sclipirile Oraşului, urmăreşte descoperirea talentelor şi afirmarea lor. Copii au fost geniali aşa cum m-am aşteptat, profesorii au fost foarte cooperanţi s-a văzut munca şi dăruirea extraordinară a cadrelor didactice în ceea ce priveşte implicarea într-o acţiune de asemenea amploare, părinţii au fost foarte serioşi”, a conchis Teodora Chira.


Ce-i place

Îmi plac foarte mult viaţa la ţară, chiar şi grădinăritul, plimbările în natură, şi ceea e legat de spiritualitate.

Ce nu-i place

Mă afectează suferinţa celor din jur, în special a copiilor.



Întrebări şi răspunsuri 

Următorul proiect?

Am lansat un proiect la ISJ pentru a da Grădiniţei din cadrul Gimnaziului Romulus Guga, profil de arte, în colaborare cu Liceul de Artă şi Teatrul Ariel. Vom începe din toamnă, urmărim educarea copiilor pentru a le dezvolta dragostea pentru frumos, sub genericul “pici vs kitsch”. Vom avea patru grupe, program scurt.

Ajung artiştii destul în media?

Contează foarte mult selecţia vizavi de artă, artist, eveniment. Un artist se poate afirma foarte uşor dacă are şansa ca prin mass media să i se pună în valoare talentul, unii pot rămâne în anonimat dacă nu au această şansă.



Profil

Nume şi Prenume
Teodora Chira

Data naşterii
3 aprilie 1962, Târgu Mureş

Educaţie
Liceul Pedagogic Mihai Eminescu
Facultatea de Jurnalism, Universitatea Lucian Blaga Sibiu

Activitate
Profesor Gimnaziul Romulus Guga

Stare civilă
Căsătorită, 2 copii

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite