Târgu-Mureş: Portret/ Marius Ţinteanu: Terapia complementară ca mod de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:  Portret/ Marius Ţinteanu: Terapia complementară ca mod de viaţă
Târgu-Mureş: Portret/ Marius Ţinteanu: Terapia complementară ca mod de viaţă

Psiholog, maseur, chiropractician şi maestru Reiki, târgumureşeanul vindecă prin acupunctură, reflexoterapie şi preparate din plante.

A ajuns la acest statut printr-un şoc existenţial, petrecut cu 13 ani în urmă.

„A fost ca şi când te trezeşti dimineaţa şi ştii ce urmează cu viaţa ta. Nu am avut vreun accident, doar am realizat că sunt pe autodistrugere – consumam peste un litru de tărie pe zi, fumam mai mult de două pachete de ţigări”, rememorează Marius. Şi a luat decizia, pe loc, de a renunţa la fumat, alcool, cafea, carne, ouă, brânză, inclusiv sex o perioadă.

„Pe atunci nu ştiam că e vorba de purificare, singurul ghid formal mi-au fost posturile ortodoxe, fără să fiu un credincios practicant. Pentru cei apropiaţi şocul a fost foarte mare, pentru că am slăbit de la 120 de kilograme la 100 în primele 17 zile, iar în următoarele 2 luni am ajuns la 77 kg, urmând sfaturile unei doamne vegetariene. A fost totul brusc, intens şi totodată firesc, de parcă m-aş fi întors acasă”, spune Marius.

Acum, practic, el tot timpul e în post, ca alimentaţie. „Pentru mine postul înseamnă doar apă, adică post negru, pe care eu îl numesc «roz-bombon», şi pe care îl practic de două ori pe an câte 50 de zile. La fel, miercuri şi vineri nu mănânc deloc”, afirmă Marius Ţinteanu, pe care nu-l preocupă nici părerea altora despre el şi nici partea materială.

„Banii vin oricum, dacă faci ceea ce trebuie. Cred în Dumnezeu fără rezerve, însă doar cochetez cu religiile, spre a observa cum vede fiecare lucrurile”, spune Marius Ţinteanu.

Are pacienţi celebri

Au urmat ani în care a întâlnit oameni speciali, şi a început studii sistematice, a practicat, a experimentat şi a obţinut nişte calificări, inclusiv o autorizare de bionergetician.

Dar a şi călătorit în Orient, spre a cunoaşte de la sursă. „În India am fost în două rânduri, prilejuri cu care am ajuns să îl cunosc pe Dalai Lama, fără să îmi propun asta”, povesteşte Marius, care a mai fost şi în Tibet, Nepal, China şi Coreea de Sud, practic zona budistă. El a stat în mai multe asemenea mănăstiri budiste unde a primit «botezul» lor, fără să fi renunţat la cel creştin.

Are cabinet în Târgu Mureş, dar călătoreşte frecvent prin ţară şi străinătate, ultima dată fiind invitat în Canada.

Printre pacienţii săi se numără personalităţi artistice precum Radu Beligan, Sebastian Papaiani,  Constantin Cotimanis sau Nicoleta Luciu, dar şi multe altele, din politică ori administraţie, pe care nu doreşte să le numească.

„Nu am site pe internet, sunt căutat de cine e necesar să fiu căutat. Am vindecat sute de oameni, de la simple junghiuri până la cancer şi SIDA”, povesteşte, simplu, Marius.

Ce îi place

Că e om, şi nu maimuţă sau greier. Apreciază puterea sa de compasiune, ca şi un pregnant simţ al umorului. Îi place să citească, să asculte muzica, să călătorească, toate însă pentru a învăţa. Apoi, îi plac lucrurile ce presupun muncă, manualitate, de la a da la lopată la acupunctură, şi afirmă că are două mâini drepte.

Ce nu îi place

Faptul că e puţin cam egoist. De asemenea, detestă şi îl indispune minciuna şi pe mincinoşi. La fel, consideră că şi ignoranţa oamenilor e de deplâns. În ce priveşte pe politicieni, aceştia nu îi inspiră decât milă.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te raportezi la medicina alopată?
Cu foarte multă indulgenţă şi compasiune. E vorba de sistem, nu de persoane. Atâta vreme cât ei mor de ceea ce vor să vindece, înseamnă că nu e bună calea lor. Excepţii sunt chirurgia şi medicina de urgenţă.

Ce alte hobbyuri mai ai?
Zborul. Am fost campion naţional de parapantă în 2000, având calificarea de instructor şi la deltaplan, zbor cu şi fără motor. Apoi, muzica de operă şi baletul, care îmi plac de mic.

Ce întrebare ţi-ai pune acum?
Am atâtea „de ce”-uri şi toate importante, încât nici un răspuns nu le-ar cuprinde. 

Profil

Născut în 14 august 1959, în Lugoj

Studii
Facultatea de Psihologie, specializări în terapie complementară

Profesie
terapeut

Stare civilă
Necăsătorit, o fiică

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite