Târgu-Mureş: Adio fântâna arteziană, Piaţa Teatrului şantier şi de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fântâna arteziană din Piaţa Teatrului proiectată de Mac Constantinescu, monument emblematic pentru ansamblul arhitectonic ce dădea identitatea oraşului Târgu Mureş, reabilitată în 2004, dar funcţională doar pentru câteva luni de atunci, a fost demolată astăzi, iar mureşenii au asistat cu regret la acest moment.

Operaţiunea este parte a unui proiect de modernizare a Pieţei Teatrului, în valoare de 10 milioane lei, ce ar trebui finalizat în 2010. Deocamdată însă continuă doar lucrările de decopertare a Pieţei, deci mureşenii vor avea un şantier de sărbători în fosta zonă de promenadă din centrul oraşului.


Lucrările de refacere a Pieţei Teatrului dinTârgu Mureş, începute în vara anului trecut, sunt programate să fie finalizate în vara lui 2010. Între timp, zona ultracentrală ce implică accesul dinspre Piaţa Trandafirilor spre Teatrul Naţional, magazinele Luxor şi Hotelul Continental, implicit câteva blocuri turn, arată jalnic. În plus, la pasajul subteran şi la parcare de ani de zile sunt cunoscute infiltraţiile de apă, din cauză că nu s-au făcut lucrări de reparare de decenii. Deocamdată s-au realizat doar unele lucrări de decupare a planşeului de suprafaţă, iar trecătorii traversează un şantier.

Potrivit Rodicăi Fărcăşan, şefa Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu Mureş lucrările se vor desfăşura  etapizat. E vorba, estimativ, de o sumă de 10 milioane de lei, bani de la bugetul local. „Din  primăvară am început înlocuirea reţelelor de apă, canalizare şi cele electrice. Apoi se consolidează şi se hidroizolează planşeul pasajului subteran, şi, fireşte, urmează placarea întregului platou de suprafaţă, păstrându-se unele elemente arhitectonice, inclusiv grupurile statuare stilizate aflate în varianta originală, pusă la punct cu circa trei decenii în urmă”, a precizat Rodica Fărcăşan.

Ea a mai arătat că ce vor crea mai multe spaţii plane, eliminându-se unele dintre trepte, şi în acest fel se va crea un mic amfiteatru, alături de spaţii expoziţionale şi de spectacole. Nu în ultimul rând, va fi făcută o descărcare de sarcină arheologică, în cazul turnului unei foste biserici catolice de pe vremea împărătesei Tereza – sub care există o întrea reţea de catacombe ce duc până la Cetate – precum şi în privinţa mormintelor unor călugări franciscani din apropiere.

Amintim că între anii 1971-73, după demolarea bisericii şi a mănăstirii franciscanilor, spaţiul obţinut a fost folosit pentru ridicarea unui ansamblu de clădiri, iar pe spaţiul din faţa clădirii teatrului au fost amplasate sculpturi ale artiştilor Mac Constantinescu (Tragedia şi Comedia), Kulscar Bela (Geneza), Zagyva László (grupul statuar al muzelor) şi Gavril Şedran (Scoica).

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite