Târgu-Mureş: Taxele mari cresc preţul brazilor din pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii plătesc 25 de lei pe zi pentru un brad expus în piaţă
Comercianţii plătesc 25 de lei pe zi pentru un brad expus în piaţă

Comercianţii brazilor din pieţele mureşene sunt supăraţi pe Administraţia Pieţelor. Taxele mari pe care producătorii şi persoanele fizice autorizate trebuie să le plătească zilnic se regăsesc în preţul brazilor din pieţe.

Comercianţii de brazi din pieţele mureşene sunt nemulţumiţi de taxele mari pe care trebuie să le plătească către municipalitate. Acest fapt îi determină să ridice preţul pomilor de Crăciun scoşi la vânzare în acest sezon.

Taxe zilnice

Comercianţii de brazi din Piaţa Cuza Vodă sunt indignaţi de taxele pe care trebuie să le plătească pentru brazii scoşi la vânzare, care, spun ei, diferă de cele pe care le plăteau pentru legume. „Taxele sunt foarte mari. Plătim 25 de lei pe zi pentru un metru pătrat ocupat, ceea ce însemană că dacă expun 10 brazi plătesc 250 de lei pe zi doar pentru asta. Pe lângă taxa zilnică, mai plătesc şi 80 de lei pe lună pentru rezervarea locului la masă din piaţă. E foarte mult, faţă de taxa de 50 de lei percepută pentru gogoşari de exemplu”a spus Ioan Pelca, comerciant de brazi din Piatra Neamţ.

Omul a venit la Târgu-Mureş cu 2.500 de brazi aduşi din Danemarca, pe care îi ţine însă în maşină pentru a nu plăti taxa de expunere. Dacă i-ar vinde direct din maşină ar trebui să plătească o taxă de 800 de lei lunar. „Sunt zile când nu vând nimic, iar taxa de expunere trebuie să o plătesc”, spune comerciantul.

De cealaltă parte, reprezentanţii Administraţiei Pieţelor spun că taxele au rămas la nivelul celor de anul trecut. „Taxele percepute producătorilor şi persoanelor fizice autorizate care îşi desfăşoară activitatea în pieţele din oraş sunt aprobate prin hotărâre de Consiliu Local şi nu s-au majorat anul acesta”, a spus ing.Remus Nan, inspector şef adjunct în cadrul Administraţiei Pieţelor Târgu-Mureş.

Preţuri ridicate

Taxele numeroase îi determină însă pe comercianţi să ridice preţul brazilor. „Am adus anul acesta 140 de brazi, pe care îi vindem cu preţuri între 20 şi 150 de lei, în funcţie de coroana bradului şi de lungimea acestuia. Preţurile sunt mici comparativ cu taxele pe care le plătim”, a spus Petroneana Moldovan, producător din localitatea Mădăraş, judeţul Harghita.

Taxele mari i-au făcut pe unii comercianţi să reducă numărul brazilor aduşi la vânzare. „Anul acesta am adus doar 100 de brazi faţă de 200 cât am adus anul trecut”, a spus Luca Moldovan, comerciant din Miercurea Ciuc.

Brazi de stat

Direcţia Silvică Mureş a scos la vânzare anul acesta 1.980 de pomi de Crăciun, din care 1.330 vor fi brazi, iar 650 molizi. Preţurile diferă în funcţie de lungime, astfel brazii până la 1,30 metri costă 24 de lei, iar cei peste 2 metri costă 35 de lei. Molizii până la 1,30 metri costă 12 lei, iar cei de peste 2 metri costă 24 de lei.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite