Târgu-Mureş: Taxe duble în internatele şcolare din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Taxe duble în internatele şcolare din oraş
Târgu-Mureş: Taxe duble în internatele şcolare din oraş

Cazarea în internatele din Târgu Mureş ar putea costa dublu în noul an şcolar. Ieri au fost stabilite marje minime şi maxime pentru taxe, studii de caz vor fi făcute în noiembrie, când ar putea apărea noi majorări.

Cazarea în internatele şcolare din Târgu Mureş îi va costa pe elevi între 50 şi 100 lei lunar, iar masa între 8 şi 11 lei pe zi. Anul şcolar 2009-2010 ar putea aduce încă o majorare a tarifelor din luna noiembrie, asta după ce în anul şcolar precedent elevii au plătit în unele unităţi pentru cazare doar 30 lei lunar.

Majorările survin după ce Primăria Târgu Mureş a dispus ca şcolile să suporte din venituri proprii cheltuielile de întreţinere la internate şi cantine. Primăria a anunţat că începând cu data de 1 septembrie 2009 a demarat procedurile de montare a unor contoare pentru a monitoriza cantitaţile de apă caldă, apă rece, energie electrică şi gaz metan consumate. În comunicatul municipalităţii se arată că Primăria va deconta, incepând cu 1 ianuarie 2010, costurile legate de intreţinerea elevilor, nu şi  cele generate de evenimente organizate în cantine: nunţi, botezuri sau alte manifestări.

Şcolile au primit însă o adresă prin care sunt înştiinţate că începând cu luna iulie 2009 cheltuielile cu utilităţile la internate şi cantine trebuie plătite direct din veniturile proprii pe baza facturilor emise de furnizori.

Totuşi, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi directorii de unităţi au convenit ieri într-o şedinţă specială ca plăţile în noul regim să fie efectuate de şcoli începând din această lună.

De asemenea, a fost respinsă varianta ca internatele să treacă în administrarea Consiliului Judeţean.

“Nu se poate renunţa la aceste componente, un spaţiu înstrăinat sau dezafectat nu-l mai putem recupera. Nu cred că nu avem capacitatea de a gestiona situaţia. Voi propune Consiliului Local un sprijin real pentru a contoriza separat aceste obiective, dacă avem administrator, pedagog, îngrijitor nu cred că nu putem gestiona. Nu cred că nu putem suporta cheltuielile din alocaţia de la copii şi alte activităţi pe care la organizăm în aceste spaţii”, a susţinut inspectorul şcolar general Dumitru Matei.

În mod normal unităţile de învăţământ vor afişa mâine la sedii tarifele pentru noul an şcolar. În plus Matei va propune CL crearea unui fond de rezervă pentru plăţi în situaţii de urgenţă.


În Târgu Mureş există 9 unităţi cu internate, unde sunt cazaţi anual în medie 100 de elevi, iar 4 au până acum contorizare parţială. Tarifele pentru fiecare vor fi stabilite de consiliile de administraţie şi vor fi valabile în septembrie şi octombrie. Şefii ISJ vor propune şi o iniţiativă legislativă pentru un program naţional de sprijin al elevilor din mediul rural, pentru ca acestora să li se asigure cazarea şi masa.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite