Târgu Mureş Patrice Desnos: ”Cred în redresarea românilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrice Desnos: ”Cred în redresarea românilor”
Patrice Desnos: ”Cred în redresarea românilor”

Fost ziarist în ţara sa, el are o afacere cu publicitate în Târgu Mureş şi se consideră în egală măsură român ca şi francez.

De mic a ajuns să cunoască oamenii altor culturi şi civilizaţii, mergând cu părinţii în călătorii prin diverse ţări ale Europei. Apoi, pasul firesc a fost, la 20 de ani, de a intra în presă, în localitatea natală Lavall, unde a lucrat la un săptămânal de informaţie, apoi la un cotidian, la rubrica sportivă. „Şi în armată am fost colaborator la ziar, apoi fiind angajat cu contract de muncă”, povesteşte Patrice Desnos, care recunoaşte că o dată intrat în presă, „drogul” rămâne toată viaţa, astfel profesia se îmbină cu hobby-ul. Din perspectiva ziaristului occidental, a văzut căderea „cortinei de fier”, cu Solidaritatea lui Lech Walesa din Polonia, cu Perestroika şi Glasnost-ul lui Mihail Gorbaciov în URSS.

„Era ca la teatru, când se ridică, la propriu, cortina şi descoperi ceva necunoscut până atunci!”, a explicat Patrice Desnos. Spre disperarea părinţilor săi, el a intrat în România „teroriştilor” în 5 ianuarie 1990, cu ajutoarele umanitare. „În 28 decembrie 1989 am pornit cu un tir, împreună cu doi şoferi, făcând 2.500 de kilometri pe bancheta din spate a vehiculului, am trecut prin Arad şi Orăştie, eu mergând mai departe până în Dorohoi. Însă prima coadă românească am văzut-o la Turda, noi crezând că e vorba de mâncare, şi de fapt oamenii stăteau să cumpere ziare, să se informeze după atâţia ani de restricţii”, îşi aminteşte francezul.

Târgu Mureşul, popas final

La Târgu Mureşul s-a oprit pentru că aici a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină prima soţie, între timp divorţând şi recăsătorindu-se cu o franţuzoiacă. „Femeile sunt cauza pentru care 90% dintre străini se stabilesc aici”, afirmă Patrice Desnos, care acum face naveta „invers”, are afacere în Târgu Mureş, şi doar în vacanţe mai apucă să treacă pe la familie.

„Fireşte, tot presă trebuia să fac şi aici. După ce mi-am dat demisia de la ziarul din Franţa, am înfiinţat la Târgu Mureş unul din primele ziare independente, «Curierul de Mureş» care a trăit între 1996 şi 1998. Lumea nefiind pregătită pentru modelul francez de presă, în acelaşi an am deschis săptămânalul de publicitate Flash”, spune Patrice Desnos. El a fost promotorul presei de publicitate în Mureş, astfel oamenii obişnuindu-se să dea anunţuri înafara presei scrise obişnuite.

„Iniţial, se făcea reclamă prin imitaţie, apoi prin 2003 românii au realizat necesitatea reclamei. Desigur, au fost fluctuaţii de-a lungul anilor, cu un vârf în 2008, după care criza a început să îşi spună cuvântul, marea publicitate scăzând cu circa 60%”, arată dl. Desnos.


Întrebări şi răspunsuri

Ce v-a determinat să continuaţi afacerea în România?
N-am părăsit, practic, niciodată Franţa, nici acum nu am cetăţenie românească, însă asta nu mă împiedică să-mi menţin afacerea în Târgu Mureş. Mi-a plăcut provocarea de a nu ceda greutăţilor de aici.
Cum vedeţi această ţară?
Nu sunt atât de pesimist ca românii înşişi, care nu-şi cunosc şi nu-şi respectă propria ţară, ce are un potenţial imens.
Cum vedeţi evoluţia polarizării etnice din Târgu Mureş?
Tensiunile nu văd să existe, cel puţin nu le simt la nivelul omului obişnuit, jocul fiind la alte niveluri, politice.


Ce în place

Adoră mâncarea românească, face nişte sarmale excelente. Apoi, se consideră român de când a învăţat să deblocheze singur un lift rămas între etaje. Îi place arta fotografică, a făcut trei ediţii ale albumului Cetăţii Sighişoarei. Se consideră un om vesel şi optimist.

Ce nu îi place

Îl deranjează că şi acum, după 20 de ani, „produsele” cele mai vandabile ale României sunt doar Dracula, Nadia Comăneci şi Hagi. Nu e de acord cu mentalitatea egoistă a elitei politice. Îşi reproşează o anume naivitate, nu îi plac minciuna şi ipocrizia, ca şi românii linguşitori şi profitori cu străinii.  


22 august 1964, în Lavall, Franţa
Studii - Centrul de formare jurnalişti şi fotografi, Paris
Funcţia, administrator de săptămânal de publicitate
Căsătorit, o fetiţă

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite