Târgu Mureş: Mesele de Revelion au consecinţe grave asupra consumatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Mesele de Revelion au consecinţe grave asupra consumatorilor
Târgu Mureş: Mesele de Revelion au consecinţe grave asupra consumatorilor

Din sutele de mureşeni ajunşi la urgenţe unii, cu ajutorul alcoolului uită de bolile lor cronice şi îşi pun viaţa în pericol. După sărbători, specialişti recomandă mese ce conţin alimente uşoare, precum şi cât mai multă mişcare, în aer liber sau în săli specializate.

De sărbători, sute de mureşeni au ajuns la urgenţe. Cei mai mulţi sunt oameni relativ sănătoşi, însă unii sunt bolnavi cronici care merg pe principiul „lasă că o masă nu-mi poate face rău”. În acest sens, dr. Maria Salanţa, medicul de gardă de astăzi de la SMURD, ne-a spus că circa 50% din cele peste 500 de persoane ce se prezintă zilnic în această perioadă de sărbători au probleme de ordin alimentar.

„Avem sindroame biliare şi dispeptice pentru consumuri exagerate de alcool şi alimente, gastrite toxice, însă cele mai grave sunt crizele epileptice ale diabeticilor care au renunţat la tratament şi au băut”, a declarat dr. Maria Salanţa.

Condimentele şi prăjelile, foarte toxice

Specialistul în nutriţie, dr. Alexandru Şchiopu, profesor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş consideră că obiceiurile, lăcomia sau teribilismul îi mână pe oameni să exagereze. „Zona Ardealului are o bucătărie variată, care admite, din păcate foarte multe condimente iuţi, ca şi prăjelile.

Unele alimente sunt digerate ceva mai rapid, cea mai repede fiind carnea de pui fiartă, cam 2 ore, în schimb friptura de porc poate stagna în organism, faza gastrică, până la 6-8 ore, timp în care stomacul este solicitat la maximum. Şocul poate fi cu atât mai mare cu cât unii chiar au ţinut postul Crăciunului, iar după o masă copioasă efortul fizic este extrem de periculos.Extrem de toxice sunt prăjelile în ulei şi untură, şi mai ales ceapa şi usturoiul, care sunt otrăvuri curate”, conchide dr. Alexandru Şchiopu.

Variante de refacere după festin

Profesorul mureşean oferă două variante de „refacere”, fiecare constând în câte cinci mese pe zi, niciuna să nu depăşească 200 de grame. În cel dintâi regim se recomandă carnea fiartă, cartofi fierţi şi copţi, tăiţei, macaroane, griş sau mămăligă, unt, untură neprăjite, brânzeturi, maximum un ou moale la o masă, două felii de pâine pe zi, respectiv apă plată, ceai fără zahăr de gălbenele, muşeţel, sunătoare, tei şi cozi de cireşe.

În a doua variantă de „regim”, pe lângă varietăţile de carne, de brânzeturi, de pâine, ouă, cartofi şi ceaiuri menţionate, se recomandă supele de zarzavat înăcrite cu borş de tărâţe, zeamă de lămâie, măcirş ori moare de varză, chiftele la grătar şi cârnaţi fierţi, tăiţei, macaroane, griş sau orez, salate de varză, sfeclă roşie, ardei copţi sau murături în saramură, respectiv sirop de casă, fructe şi suc proaspăt de fructe.

Metode de refacere după excesele de sărbători
Pentru combaterea balonărilor sunt utile 2-3 căni pe zi cu infuzie de chimen, anason sau rozmarin. Hiperaciditatea stomacală dispare cu ceai din frunze de zmeur; înţepăturile la ficat pot fi calmate cu infuzie de pojarniţă, ceai de roiniţă, iar diareea poate fi combatută cu infuzie de leuştean sau pelin (nerecomandat gravidelor, femeilor care alăptează şi bolnavilor de ulcer). În zilele de după mesele copioase din perioada Crăciunului şi Anului Nou este recomandată, pentru a scăpa de kilogramele în plus, cât mai multă mişcare în aer liber ori într-o sală, sub îndrumarea unor specialişti în recuperare.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite