Târgu Mureş: Frigul închide secţiile de amoniac din Azomureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Frigul închide secţiile de amoniac din Azomureş
Târgu Mureş: Frigul închide secţiile de amoniac din Azomureş

Şi iarna trecută, temperaturile scăzute au determinat scăderea presiuni la gaz, iar combinatul şi-a redus capacităţile de producţie.

Scăderea temperaturilor din ultimele zile a determinat o scădere corespunzătoare a presiunii gazului metan, ca atare secţiile de amoniac de la combinatul de Azomureş din Târgu Mureş şi-au sistat activitatea. Vicepreşedintele sindicatului "Alternativa 2002" din Azomureş, Maria Dăndărău, a declarat că la Azomureş s-a primit un fax de la Bucureşti, că dacă populaţia are nevoie, se întrerupe furnizarea gazului. “Azi-noapte a scăzut presiunea la gaz şi au trebuit închise secţiile de amoniac, iar restul secţiilor funcţionează din rezervă. Motivul întreruperii ar fi frigul, iar afară erau doar minus 5 grade, nu 10 câte au fost iarna trecută, când, tot aşa, Azo şi-a redus activitatea”, a spus Dăndărău. Liderul de sindicat a mai explicat, citând surse din Transgaz Mediaş, furnizorul de gaz metan al Combinatului târgumureşean, că la răcirea vremii a crescut foarte mult consumul la utilizatorii casnici. “Mi s-a spus că e vorba de o problemă cu importurile de gaz, care va fi reglată de ANRE, care nu ar fi calculat coşul corect”, a declarat Maria Dăndărău. Directorul adjunct al ANRE, Ioan Roman, a arătat, la rândul său că vremea e responsabilă de cele întâmplate. “Spre a nu fi afectat aşa-numitului «coş» de gaz metan, de 20 la sută import şi 80 la sută producţie internă, am convenit cu marii consumatori să reducă pentru câteva zile producţia, urmând ca imediat ce vremea o permite lucrurile să revină la normal”, a declarat Ioan Roman. Acesta însă nu exclude o repetare a celor petrecute azi, dacă frigul persist, situaţie ce s-a mai petrecut şi în iarna trecută, când temperaturuile au scăzut sub 20 grade Celsius.

Conducerea combinatului confirmă  


Târgu Mureş va avea asigurată începând de marţi strict cantitatea de gaz metan necesară menţinerii la cald a instalaţiilor tehnologice, astfel încât reluarea activităţii de producţie să fie posibilă în momentul în care condiţiile meteorologice vor permite acest lucru. Directorul administrativ al SC Azomureş, ing. Angela Podină, a precizat că potrivit prevederilor legale, Combinatul de Îngrăşăminte Chimice face parte din categoria consumatorilor de gaz întreruptibili şi că acesta este motivul reducerii activităţii societăţii.

“Având în vedere prognozarea unor temperaturi scăzute pentru perioada următoare, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare precum şi cu prevederile contractuale, Societatea de Transport Naţional Gaze Naturale Transgaz a notificat societatea noastră asupra limitării prestării serviciilor de transport. Măsura luată are ca scop asigurarea cu prioritate, în această perioadă rece, a gazului necesar alimentării consumatorilor casnici, fără majorarea preţului la aceştia”, a arătat Angela Podină. Potrivit acesteia, conform notificării primite de la Transgaz, situaţia se preconizează a dura circa 14 zile. Fiind vorba de o măsură temporară, care poate fi anulată în orice moment în funcţie de condiţiile meteo, Azomureş consideră în prezent că nu se impune trimiterea salariaţilor în şomaj şi, cu atât mai puţin, disponibilizarea de personal.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite