Târgu Mureş: Azomureşul produce mai mult pentru export

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Azomureşul produce mai mult pentru export
Târgu-Mureş: Azomureşul produce mai mult pentru export

Nu există un program naţional de susţinere a agriculturii, lucru ce defavorizează producătorii autohtoni de îngrăşăminte.

Combinatul Azomureş Târgu Mureş şi-a propus ca în acest an să funcţioneze la capacitate, însă acest deziderat depinde de politicile guvernamentale în special cele din domeniul energiei şi agriculturii. Directorul administrativ al societăţii, Angela Podină, a anunţat că în cursul lunii martie vom exista date certe în baza cărora va fi elaborat programul de producţie pentru acest an.

"Produsele noastre se vând atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, raportul dintre cele două fiind dat de cantităţile solicitate şi bineînţeles de preţul de cumpărare oferit. Începând cu ultimele două luni ale anului 2009 şi până în prezent, cantitatea de îngrăşăminte vândute pe piaţa internă a crescut, astfel că acum circa 60% din marfa se vinde la export şi circa 40% la intern", a precizat Angela Podină.

Prioritară va fi creşterea desfacerii pe piaţa internă

Directorul administrativ al Azomureş a adăugat că în ultimii ani volumul exportului a fost cu mult mai mare faţă de volumul de desfacere pe piaţa internă şi că acest fapt a fost provocat exclusiv de lipsa unui program naţional de susţinere a agriculturii, fără de care producătorii autohtoni au fost lipsiţi de mijloacele financiare necesare dezvoltării şi întreţinerii culturilor. "În acest context singura posibilitate de supravieţuire a fost exportul de îngrăşăminte", a declarat Angela Podină.

Aceasta a adăugat că strategia combinatului pentru anul 2010 faţă de piaţa internă rămâne neschimbată, adică desfacerea produselor pe piaţa internă a fost şi va rămâne prioritară."Combinatele producătoare de îngrăşăminte chimice îşi păstrează eficienţa şi rentabilitatea prin desfacerea produselor lor pe piaţa internă şi nicidecum prin exportul de îngrăşăminte. În acest context considerăm că este explicabilă şi pe deplin justificată implicarea maximă a producătorilor de îngrăşăminte în susţinerea proiectelor care încurajează şi sprijină producătorii agricoli, deoarece interesele acestor sectoare din economia naţională sunt aceleaşi", a declarat Podină. Ea a arătat că Azomureşul va continua să identifice soluţiile cele mai avantajoase pentru satisfacerea cererii de îngrăşăminte pe piaţa internă, atât în ceea ce priveşte sorturile de îngrăşăminte, cât şi preţul de vânzare şi condiţiile de livrare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite