Târgu Mureş: Se reduc 300 de posturi în învăţământul mureşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Se reduc 300 de posturi în învăţământul mureşean
Târgu Mureş: Se reduc 300 de posturi în învăţământul mureşean

Din ianuarie, vor pleca mai ales cadre didactice necalificate, de personal auxiliar dar şi de pensionari. A scăzut populaţia şcolară a judeţului dar concomitent trebuie făcute şi reduceri cu 20% la cheltuielile de personal din sectorul bugetar

Scăderea populaţiei şcolare determină disponibilizarea a peste 300 de posturi din învăţământul preuniversitar mureşean, personal auxiliar, de cadre didactice necalificate, şi pensionari. Inspectorul şcolar general, Dumitru Matei, a spus că în fiecare toamnă se reaşează normarea, funcţie de legislaţie şi de statul de funcţii.

„Anul trecut existau 10.200 de posturi, iar acum schema e de 9.953 posturi de predare, didactic sau nedidactic auxiliar în judeţ. Încă nu e rezolvată situaţia pe care directorii de şcoală trebuiau să o regleze de la 1 octombrie. Avem supranormări la 40 de şcoli în judeţ”, a atras atenţia Dumitru Matei.

La rândul său, preşedintele sindicatului ”Spiru Haret”, Ioan Săcărea,  susţine că nu se vor face disponibilizări decât din ianuarie 2010, funcţie de numărul de elevi, de suprafaţă de curăţenie, de infrastructură. „De pildă la un liceu, centru bugetar, de unde mereu s-a desprins, financiar, câte o şcoală, au  rămas două-trei contabile, ale căror posturi trebuie reduse”, a explicat Săcărea.


Directorii decid cine pleacă

Dacă la Liceul teoretic Bolyai, directorul Balint Istvan ne-a comunicat că schema e completă şi nu se pune problema plecării cuiva, la liceul de artă, directorul Călin Călugăru afirmă că nu pot pleca dascălii, fiind liceu vocaţional. „Am decis că de mai mult de cinci persoane personal nedidactic, nu ne putem dispensa”, a declarat Călin Călugăru. La rândul său, directoarea Simona Duma de la Grupul Şcolar „Avram Iancu” a spus că s-au deja preavize pentru două persoane.

„Din decembrie ele vor pleca, fiind vorba doar de personal auxiliar”, a precizat Simona Duma. Directoarea Grupului Şcolar „Electromureş”, Suzana Ganţă, a arătat că, faţă de anul trecut, în şcoală sunt mai puţine norme, fiindcă a scăzut numărul elevilor. „La noi e vorba de două posturi, unul de didactic auxiliar şi unul nedidactic”, a explicat Suzana Ganţă. 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite