Târgu Mureş: „Undă verde” la traficul de maşini, doar centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe doi kilometri există acum şase semafoare duble, care luna viitoare vor fi funcţiona sincronizat. Este parte a unui proiect ce vizează fluidizarea circulaţiei în întreg municipiul, cu conectarea video la Dispeceratul integrat 112.


Din decembrie, în zona centrală a Târgu Mureşului va fi funcţională  aşa-numita „undă verde”, un sistem de semaforizare ce permite trecerea fără oprire a maşinilor de la un capăt la altul, concomitent cu traversarea simultană a pietonilor. În acest sens s-au montat încă trei sisteme de semafoare duble la trecerile de pietoni, care se adaugă celorlalte deja existente.

În consecinţă, la pornirea coordonată a acestora vor exista, pe o distanţă de circa doi kilometri, şase treceri de pietoni semaforizate. Directorul Administraţiei domeniului public, Lucian Racz, a explicat că „unda verde” începe de la sensul giratoriu din intersecţia Mureş Mall şi Direcţia Finanţelor Publice, trece prin Piaţa Revoluţiei cu clădirile Primăriei, Prefecturii şi Palatului Culturii şi se continuă pe două sensuri în Piaţa Trandafirilor, până după Catedrala mare ortodoxă, la Poşta veche.

„Practic, e zona în care atât fluxul de maşini cât şi cel de pietoni e cel mai mare din întreg municipiul, fiind vorba de o investiţie de circa 23.000 de euro ce va fi dată în folosinţă pe la mijlocul lunii decembrie. Deocamdată ne rezumăm la o «undă verde» parţială, strict în zona centrală a oraşului, pe care sper ca în 2010 să o extindem până pe strada Gheorghe Doja. Acolo va trebui, pentru fluidizarea traficului, să amplasăm două sensuri giratorii”, a declarat Lucian Racz.

Disciplinarea şoferilor şi a pietonilor

Comisarul şef Lucian Archiudean, şeful Poliţiei Rutiere Mureş, a subliniat că pietonii se vor „subordona” reglajului automat al semafoarelor. „Acest sistem impune şi conducătorilor auto să respecte un anumit regim de viteză legal, care dacă se depăşeşte se pierde «unda verde»”, a subliniat Lucian Archiudean, completând că astfel se are în vedere preîntâmpinarea accidentelor având drept cauză neacordarea priorităţii pietonilor, a doua cauză generatoare de evenimente rutiere în mediul urban.

„Concomitent, avem sistemele de monitorizare cu sisteme video, a trei treceri de pietoni principale, respectiv cele de la Primărie, de la Palatul Culturii şi de la Catedrala Mare”, a precizat Lucian Archiudean.

Conectare la dispeceratul 112

Sistemul „undă verde” va fi conectat la Dispeceratul integrat 112, prin legarea sistemelor de semaforizare cu camerele video deja montate la cinci intersecţii,  la Catedrală, Tarom, Ceasul floral, în faţa Primăriei şi la Mureş Mall”, a declarat şi Sergiu Oltean, cordonator DIU 112.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite