Târgu Mureş: Risc de conflict internaţional de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Risc de conflict internaţional de mediu
Târgu Mureş: Risc de conflict internaţional de mediu

Peste 2,5 milioane de tone de reziduuri otrăvesc aerul şi pânza freatică din Târnaveni. Pentru siguranţa batalurilor de steril e nevoie de 6 milioane de euro şi de încă zece milioane la neutralizarea munţilor de deşeuri

De peste 5 ani, Combinatul chimic din Târnăveni s-a închis, iar batalurile de la unitatea BICAPA pot deveni oricând o bombă ecologică. Dănuţ Ştefănescu, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului, spune că munţii de deşeuri ai fostului combinat otrăvesc aerul şi apa.

“Sunt 2,5 milioane de tone de reziduuri cancerigene, mai exact crom hexavalent, ce se se scurg în pânza freatică şi riscă, la ploi torenţiale să ajungă în Târnava Mică, de unde s-ar extinde, prin Mureş până în Dunare şi Tisa, cu riscul unui conflict internaţional cu Ungaria”, a spus Ştefănescu.

Potrivit reprezentantului lichidatorului ce administrează BICAPA SA, Teodor Soo Ignaţie, combinatul nu mai dispune de fonduri pentru a suporta cheltuielile legate de funcţionarea staţiei de epurare a apelor uzate. “Unitatea nu-şi mai poate permite nici plata paznicilor, şi instalaţiile rămase pot fi furate. Ar fi obligatorie intervenţia autorităţilor în gasirea unei solutii, fiindcă datoriile SC Bicapa se cifrează la peste 50 milioane de lei”, a spus Teodor Soo Ignaţie.


Situaţie în regim de urgenţă
Prefectul de Mureş, Marius Paşcan, a cerut convocarea în regim de urgenţă a responsabililor de la nivel central din cadrul AVAS, Ministerului de Finanţe, Ministerul Mediului şi Gărzii de Mediu. “Trebuie găsită o formulă de compromis pentru plata muncitorilor de la staţia de epurare, şi am cerut Primăriei Târnăveni, Poliţiei şi Jandarmeriei să studieze posibilitatea asigurării pazei obiectivului”, a afirmat prefectul.

 La rândul său, primarul din Târnaveni, Adrian Matei a spus că e conştient de pericol. “Nu putem sa ne asumam responsabilitatea niciunea intervenţii, nici financiare şi nici administrative", a Adrian Matei. Specialiştii estimează că pentru punerea în siguranţă a batalurilor de steril este nevoie de circa şase milioane de euro şi încă zece milioane de euro pentru neutralizarea munţilor de deşeuri.



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite