Târgu-Mureşul a fost poluat peste 200 de ori într-un an de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgumureşenii au respirat anul trecut un aer poluat cu amoniac. O arată şi măsurătorile efectuate de analizorul automat al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care înregistrează date cu privire la calitatea aerului din jumătate în jumătate de oră, dar şi la nivelul unei zile întregi.

În cursul anului trecut s-au făcut 9.510 de măsurători de câte o jumătate de oră, din care au fost depăşite 211, ceea ce reprezintă o depăşire de 2,22%. De asemenea, s-au efectuat 192 de măsurători pe o perioadă de 24 de ore, înreegistrându-se 24 de depăşiri ale concentraţiei admise de amoniac în aer.

Potrivit directorului APM , Dănuţ Ştefănescu, cele mai multe depăşiri s-au înregistrat în zona Combinatului himic Azomureş, motiv pentru care societatea a fost amendat de Garda de Mediu Mureş.

„În cursul anului 2011 au fost aplicate un număr de şapte amenzi contravenţionale, în valoare totala de 350.000 de lei, din care Azomureş a plătit jumătate din cuantumul acestora. Două dintre aceste amenzi au fost contestate în Instanţă, iar procesele sunt pe rol”, a precizat Laurenţiu Cincea, comisar şef Garda de Mediu Mureş.

În această lună, autorizaţia de mediu a Combinatului chimic Azomureş, urmează să fie revizuită. Noul document va prevedea noi termene pentru realizarea investiţiilor menite să reducă poluarea cu amoniac, precum şi o mai strictă autominitorizare a aerului din oraş.

Dacă planul de conformare nu va fi respectat, Combinatul riscă să rămână fără autorizaţâie de mediu, ceea ce presupune sistarea activităţii.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite