Târgu-Mureş: Uite Guşă, nu e Guşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul generalului Guşă nu va mai fi amplasat
Bustul generalului Guşă nu va mai fi amplasat

Propunerea ca bustul generalului Guşă să fie amplasat în centrul Târgu-Mureşului nu va mai fi luată în considerare.

Primarul municipiului, Dorin Florea a declarat că a propus deja consiliului local ca bustul lui Guşă să nu mai fie amplasat deloc. Decizia primarului a venit ca urmare a unei întâlniri cu pastorul Laszlo Tokes, cel care era hotărât să dea consiliul local în judecată dacă s-ar fi ajuns la amplasarea bustului. Propunerea de amplasare a bustului a venit anul trecut din partea Fundaţiei „General Ştefan Guşă” care susţinea că fostul lider militar a fost un exemplu pe vremea când activa în divizia de tancuri din Tîrgu Mureş. 

Românii şi maghiarii au votat pentru statuie

Numeroase organizaţii civile şi neguvernamentale  maghiare îl consideră pe generalul Guşă drept un criminal de război considerând că acesta ar fi ordonat deschiderea focului în Timişoara, în revoluţia din 1989.  Curios este că în şedinţa din 10 septembrie 2009, consilierii locali, inclusiv consilierii de etnie maghiară votaseră pentru amplasarea bustului generalului Guşă.

Votul lor a stârnit însă reacţii puternice din partea organizaţiilor neguvernamentale care au ameninţat în numeroase rânduri că se vor plânge forurilor europene. Chiar dacă anul trecut a fost de acord cu amplasarea bustului, primarul Dorin Florea a renunţat la această idee tocmai pentru a nu stârni un nou conflict interetnic.

„Vreau ca la Târgu-Mureş să fie linişte şi pace” a mai spus primarul care a amintit că tocmai orgoliile prea mari au dus la incidentele din martie 1990.  Deocamdată, primarul Florea a reuşit să stopeze proiectul amplasării bustului lui Guşă.  Edilul şef al oraşului vrea ca la următoarea şedinţă de consiliu local să propună consilierilor anularea hotărârii din 10 septembrie 2009.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite