Târgu-Mureş/ Ion Loghin: „M-am născut o dată cu Filarmonica”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domeniul artistic s-a dovedit a fi o „genă” de familie, în condiţiile în care doi fraţi ai săi au urmat pictura. Iniţial, şi Ion Loghin şi-a dorit să facă pictură, dar când a ajuns, la 14 ani, la Liceul de Muzică din Galaţi, s-a întâlnit şi s-a îndrăgostit iremediabil de corn.

„Fireşte, celebru este trio-ul de corn şi corul din „Freischutz” de Weber, cu acordurile acelea de vânătorii, sau cele de Strauss, însă literatura de corn e abordată de aproape toţi compozitorii, de la preclasici până în prezent, inclusiv sonate şi concrete în care acest instrument este solist”, argumentează Ion Loghin, care după absolvire a fost la Filarmonica din Braşov iar din 1976 a ajuns, urmându-şi soţia, la Târgu Mureş.

„A fost o întâmplare fericită şi, ca moldovean m-am adaptat uşor specificului ardelenesc, după trecerea mea prin Braşov”, afirmă artistul. Printre cele mai importante întâlniri muzicale le-a avut cu dirijorul Cristian Mandeal, care vreme de doi ani a fost angajatul Filarmonicii târgumureşene. „A fost o şcoală care ne-a ridicat nivelul”, a spus Ion Loghin, multă vreme prim-cornist al orchestrei, menţionându-i pe georgianul Jansug Kakhidze şi italianul Carlo Zecchi printre dirijorii ce l-au marcat în carieră. „E acea charismă, sau personalitate ce dirijorul o impune, îl simţi imediat, profesional sau afectiv, şi te poate face să dai tot ce e mai bun din tine”, afirmă Ion Loghin.

La el, ca prim-cornist, rateurile au fost aproape inexistente fiindcă nu îşi permitea să scadă sub un anumit nivel, chiar dacă orgoliile sunt foarte mari. Însă şi privaţiunile sunt multe pentru un artist, care trebuie să-şi menţină sănătatea, să se perfecţioneze continuu

Educarea noilor generaţii, o prioriate

Preocupat de problema educaţiei muzicale a tinerelor generaţii, el a înfiinţat împreună cu Anda Anastasescu, pianistă din Marea Britanie, Fundaţia „Constantin Silvestri” organizând, de 14 ani, la Târgu Muireş, festivalul cu acelaşi nume. „Chiar dacă sprijinul statului pentru ONG-uri e minim, este o formă extrem de importantă educare, copiii sunt atraşi prin concerte educative.

Pe de altă parte, o cultură muzicală şi câţiva ani se muncă pe un instrument muzical îl ajută pe tânăr să fie mai responsabil, mai educat, mai conştiincios şi mai pregătit pentru provocările vieţii”, afirmă Ion Loghin, care a şi adus, din Marea Britanie, un corn elevilor de la Liceul de Artă, pentru care a şi organizat diverse concursuri. „Acum, după ieşirea la pensie, voi avea mai mult timp pentru a mă dedica activităţii din fundaţia Silvestri”, afirmă Ion Loghin. 


Întrebări şi răspunsuri

Care e diferenţa între muzicant şi muzician?
Între noi, profesioniştii, e invers decât cum se spune oficial, a fi muzicant e un element de calitate, înseamnă că eşti adoptat în breaslă…
De ce tocmai cornul?
În primul rând timbrul său e special, are armonice foarte multe, un ambitus mare, un ton cald şi poate exprima foarte multe sentimente. Apoi, are şi ipostaze solistice, nu e „condamnat” să acompanieze mereu alte instrumente-vedetă.
Visezi muzică, noaptea?
Mereu! Acolo e muzica perfectă, de cele mai multe ori alta decât cea pe care o interpretez. Oricum, noi cei din zodia Racului, avem lumea noastră, imaginativă…
Cum te-ai caracteriza?
Am un acut simţ al liniei de demarcare dintre sublim şi ridicolul.

Ce îi place

Reuşeşte să nu se enerveze, în pofida presiunilor din jur. Îi plac jazzul, pictura şi călătoriile în natură. Muzica l-a acaparat total, fiindu-i profesie şi hobby totodată. Îşi respectă cuvântul dat şi, cu o singură excepţie, n-a întârziat niciodată la serviciu. Ajută tinerii care realizează mai mult decât a reuşit el, la vârsta lor.

Ce nu îi place

Regretă că nu a reuşit să convingă factorii judeţeni de decizie să înfiinţeze un centru cultural în subsolul Palatului culturii. Şi-ar dori ca filarmonica să mai iasă din sala de concert, să facă spectacole complexe, în care să fie implicate şi alte arte. Nu e în stare să facă rău cuiva, detestă bârfitorii şi făţarnicii şi pe cei cu păreri categorice.

Născut în 29 iulie 1949 Galaţi
Studii, Conservatorul de Muzică din Iaşi
Fost prim-cornist la Filarmonica Târgu Mureş
Căsătorit, trei copii


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite