Târgu-Mureş: Au venit vaccinurile BCG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

34 de mii de doze de vaccin BCG au ajuns în acest sfârşit de săptămână la DSP Mureş. Chiar dacă vaccinul se poate administra chiar şi la trei luni de la naştere, stocul fusese epuizat încă din luna februarie.

34 de mii de doze de vaccin BCG au ajuns în acest sfârşit de săptămână la Direcţia de Sănătate Publică Mureş. Vaccinurile au fost puse la dispoziţie de Compania Naţională Unifarm. "Aceste 34.000 de doze ne vor ajunge pentru doi ani. Nu există nici un risc pentru aceşti copii, iar din punct de vedere al Ministerului, ne-au promis că nu vor mai fi discontinuităţi în aprovizionarea cu vaccinuri", a declarat Adrian Mureşan, director DSP Mureş.

Vaccinul BCG se administrează nou-născuţilor imediat după naştere dar poate fi administrat şi mai târziu, fără însă să se depăşească 90 de zile. El ajută la imunizarea copiilor împotriva tuberculozei. Dacă termenul de 90 de zile este depăşit, atunci vaccinul se poate face până la vârsta de 10 luni, dar cu testare tuberculinică prelabilă.

Vaccinul a lipsit cu desăvârşire timp de cinci luni

Stocul de vaccin BCG, a fost epuizat la Direcţia de Sănătate Publică Mureş, ca de altfel la toate unităţile din ţară, încă din luna februarie a acestui an după ce Institutul Cantacuzino a şi-a oprit total activitatea şi implicit producţia de vaccinuri. În această perioadă, peste 2.500 de nou-născuţi au plecat acasă fără să fie vaccinaţi împotriva tuberculozei. Părinţii nu şi.au găsit însă liniştea şi au căutat vaccinul în altă parte.

Vaccinul anti-tuberculoză este administrat în maternitate, la cateva zile după naşterea copilului. Eu am născut în februarie şi la acea dată nu exista pe stoc acest vaccin. Am avut noroc că am primit vaccinul de la un prieten din Franţa care avea mai multe doze”, spune Claudia Blaga, mămica unui băieţel în vârstă de patru luni.

Pe lângă vaccinul BCG, nou-născutului i se mai administrează şi alte vaccinuri însă nici acestea nu se găseau pe stocul spitalelor. “Copilul are doar 4 luni şi am scos deja din buzunar 240 de lei pentru un alt vaccin. Cheltuielile vor continua şi în lunile următoare, întrucât până la sfărşitul anului copilul va trebui să primească cinci vaccinuri. Suma totală va ajunge la circa 1400 de lei”, mai spune Claudia Blaga.

Situaţia s-a mai remediat între timp. În acest moment în judeţul Mureş au mai ajuns 296 de doze de vaccin antihepatită B, 84 de doze împotriva rujeolei, 2950 de doze antitetanic, 198 de doze de vaccin antidifteric şi 509 doze de vaccin antihepatită A.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite