Târgu-Mureş: Doar 10.000 de doze de vaccin anti A/H1N1 primite de către DSP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DSP Mureş a primit doar 10.000 de doze de Cantagrip din cele 30.000 cerute
DSP Mureş a primit doar 10.000 de doze de Cantagrip din cele 30.000 cerute

Deşi solicitase 30.000 de doze de vaccin, DSP Mureş a primit doar 10.000, urmând ca stocul să crească. Numărul de pacienţi care se vaccinează în centrele de imunizare a scăzut, mulţi mureşeni adresându-se cabinetelor medicilor de familie.

Direcţia de Sănătate Publică Mureş a primit doar 10.000 de doze de vaccin împotriva virusului A/H1N1, din cele  30.000 de doze solicitate săptămâna trecută Ministerului Sănătăţii. Motivul ar fi un nou val de scădere a acceptabilităţii vaccinului. Imunizarea populaţiei împotriva gripei noi se face atât la cabinetele medicilor de familie cât şi la centrele speciale deschise în judeţ.

Centrele de vaccinare în pericol de desfinţate?

În Târgu-Mureş DSP a decis înfinţarea a trei centre de vaccinare suplimentare împotriva virusuluiA/H1N1, dar adresabilitatea pacienţilor a scăzut foarte mult în ultima perioadă. „Până acum s-au vaccinat la noi în centru 360 de pacienţi, dar în ultima perioadă numărul acestora a scăzut foarte mult, ajungând la doiă-trei pe zi. Momentan mai avem circa 100 de doze de vaccin şi vaccinarea continuă, până când conducerea instituţiei va decide oprirea activităţii centrului”, a precizat asistenta Teodora Matei, din cadrul Clinicii de Boli Infecţioase nr.1.

Aceaşi situaţie se regăseşte şi la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde de la începutul înfinţării centrului s-au vaccinat 300 de pacienţi, dar şi la Clinica de Boli Infecţioase II, unde s-au vaccinat doar 21 de pacienţi. „La noi în centru în timpul week-end-ului vaccinăm doar pacienţi neasiguraţi sau cei aflaţi în tranzit, iar în ultima perioadă n-am avut solicitări”, a precizat Anica Danciu, asistentă şefă în cadrul Clinicii de Boli Infecţioase nr.II.

Vaccinări la medicii de familie

Mureşenii care doresc totuşi să se vaccineze împotriva virusului A/H1N1 au la dispoziţie cabinetele medicilor de familie, acestora fiindu-le suplimentate dozele primite iniţial. „Am mai primit 50 de doze, faţă de cele 150 primite iniţial şi continuăm campania de vaccinare atât la persoanele asigurate cât şi la cele neasigurate”, a precizat dr. Ileana Mihăescu, medic de familie. Potrivit reprezentanţilor DSP, săptămâna aceasta numărul de doze va creşte. „Am primit doat 10.000 de doze deocamdată, dar în funcţie de raportarea rezultatelor vaccinărilor, urmează să mai primim săptămâna aceasta şi alte doze”, a spus dr. Aurelia Cojan, directorul adjunct Sănatate publică şi programe din cadrul DSP Mureş.

Numărul îmbolnăvirilor, în creştere

Până în prezent în judeţul Mureş s-au înregistrat 158 de îmbolnăviri cu virusul A/H1N, precum şi opt decese. Iniţial, DSP Mureş primise 30.000 de doze de vaccin anti A/H1N1, apoi alte 20.000 săptămâna trecută.În judeţul Mureş sunt deschide opt centre suplimentare de vaccinare împotriva gripei noi.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite