Târgu-Mureş: Peste 24.000 de diabetici mureşeni lăsaţi fără medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diabeticii mureşeni se plimbă zilnic de la o farmacie la alta în căutarea medicamentelor şi a insulinei care îi menţine în viaţă şi asta pentru că plafonul alocat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru decontarea acestor reţete s-a epuizat.

Astfel, neavând plafon, unele farmacii mureşene au decis să nu mai elibereze astfel de medicamente. „Am fost atenţionaţi că nu mai sunt fonduri şi dacă eliberăm astfel de medicamente, o facem pe propria răspundere. Noi deocamdată mai avem pe stoc câteva medicamente orale, pe care le vom elibera, dar insulina s-a epuizat. E foarte riscant pentru noi să onorăm astfel de reţete”, spune Rodica Burcă, farmacist şef, farmacia Eurofarm.

Farmacişti ţepuiţi de stat

Potrivit farmaciştilor, multe dintre medicamentele date pacienţilor anul trecut nu au fost decontate nici în prezent de CJAS. „Anul trecut am eliberat medicamente pentru diabetici în valoare de circa 2.000 de lei, dar acele reţete n-au fost preluate pentru decontare, pe motiv că erau peste plafonul alocat iniţial de CJAS”, spune Rodica Burcă.

Potrivit Iustinei Vas, şefa Colegiului Farmaciştilor din Mureş, în contractul semnat de farmacişti în acest an cu CJAS se prevede că medicamentele eliberate peste plafon nu se decontează. „CJAS nu a recunoscut şi decontat reţetele pentru diabetici din ultimele şase luni ale anului trecut, când această prevedere nu era stipulată în contract. Acum că în contract scrie clar acel lucru, cu siguranţă aceste reţete nu vor fi recunoascute”, precizează Iustina Vas.

Aşteaptă rectificarea bugetară

Conducerea CJAS cunoaşte situaţia şi speră într-o rectificare bugetară. „Am sesizat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu privire la situaţia creată, dar nu am primit nici o promisiune că situaţia se va remedia. Până în prezent în judeţul Mureş s-au primit 8.895.000 de lei pentru diabet, dar ar mai fi necesară suma de 14.000.000 de lei până la sfârţitul anului”, a precizat  Manuel Butiulcă, purtător de cuvânt al CJAS Mureş.

În judeţul Mureş sunt luaţi în evidenţă 24.403 de diabetici, dintre care circa 350 sunt copii.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite