Târgu-Mureş: La mulţi ani Dispeceratul 112 !

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de copii au văzut cum funcţionează astăzi Dispeceratul 112
Zeci de copii au văzut cum funcţionează astăzi Dispeceratul 112

În Târgu-Mureş funcţionează singurul serviciu integrat de urgenţă 112 din ţară. Două clase de copii din şcolile mureşene au vizitat astăzi sediul Dispeceratului 112 cu prilejul Zilei europene a Serviciului de Urgenţă.

Astăzi, zeci de copii au vizitat sediul 112, curioşi să afle cum funcţionează un astfel de sistem. Chiar dacă sunt abia de-o „şchioapă”, micuţii şi-au implementat bine în conştiinţă importanţa acestui serviciu. „Eu am sunat odată la 112 pentru că într-o seară, vecinii ascultau muzica tare”, a mărturisit un elev de numai 8 ani.

9 ani de amintiri

Serviciul 112 din Târgu-Mureş a fost înfiinţat încă din 2001 iar din 2008 s-au mutat în actualul sediu. Sergiu Olteanu, coordonatorul serviciului are multe amintiri din timpul serviciului însă una i-a rămas adânc întipărită în memorie: „Nu pot să uit ziua în care s-a prăbuşit ultimul elicopter al SMURD-ului. 23 decembrie 2006. A fost o zi cumplită. S-a întâmplat în pădure şi nu aveau semnal. Un medic şi o asistentă, răniţi fiind,  au trebuit să se urce pe munte pentru  a ne transmite coordonatele. Vorbisem cu ei prin staţie, cu 15 minute înainte să se întâmple accidentul iar apoi nu am mai putut lua legătura cu echipajul. A fost dramatic întrucât ne amintea de celălalt accident cânt tot echipajul SMURD a decedat. A fost panică aici toată ziua până când am aflat că sunt în viaţă”, a povestit Olteanu.

A doua locuinţă

Serviciul integrat de urgenţă 112 din Târgu-Mureş este a doua casă pentru mulţi ofiţeri de la Pompieri, poliţie sau poliţie comunitară dar şi pentru medici şi paramedici SMURD. 10 persoane alcătuiesc o tură, câte 3 ture pe zi, pentru a putea răspunde apelurilor de urgenţă, 24 de ore din 24.

”Există 12 camere de supraveghere urmărite atent de cîte 8 operatori şi toată lumea ştie ce are de făcut când se întâmplă ceva” a mai declarat coordonatorul 112, Sergiu Olteanu. Servicul s-a implementat atât de bine în conştiinţa cetăţenilor încât se primesc telefoane mai ceva ca la serviciul de informaţii.

Nu sunt întotdeauna urgenţe. Oamenii sună pentru a ne întreba ce pastile să ia dacă îi doare capul sau unde pot să plătească gazul” a mai dezvăluit Sergiu Olteanu.

Mergem mai departe

De ziua lor, cei de la serviciul integrat 112 din Târgu Mureş au primit şi veşti bune. Încă 150 de camere urmează a fi achiziţionate de către municipalitate astfel încât în scurt timp, Târgu-Mureşul va deveni cel mai supravegheat oraş din România.

Cel mai trăznit apel
Cel mai ciudat apel primit la Dispeceratul 112 a fost efectuat de o femeie din Sovata, care  a sunat  de 45 de mii de ori într-o singură lună. Femeia avea tulburări psihice însă chiar şi aşa a fost amendată.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite