Târgu-Mureş: O cursă Tarom a făcut escală pentru a preda medicilor organe pentru un transplant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasagerii companiei Tarom pe ruta Oradea-Bucureşti au acceptat, marţi dimineaţă, ca aeronava să facă o escală, de aproximativ 30 de minute, la Târgu Mureş, pentru ca medicii să poată prelua aparatura frigorifică în care se aflau mai multe organe care trebuia transplantate urgent.

„În această dimineaţă, un pacient aflat în stare gravă, care necesita de urgenţă un transplant de inimă, a primit la timp organul prelevat de la un donator aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea. Cordul a fost transportat de urgenţă la Târgu Mureş de către echipa de medici ai Agenţiei Naţionale de Transplant şi Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, cu ajutorul companiei Tarom şi al pasagerilor aflaţi pe cursa RO 630 Oradea - Bucureşti, de marţi dimineaţa", informează, marţi, într-un comunicat, Agenţia Naţională de Transplant (ANT).

Pasagerii au fost de acord ca aeronava Tarom să facă o scurtă escală, de aproximativ 30 de minute, la Târgu Mureş, pentru a salva viaţa unui om care avea nevoie urgentă de un transplant de inimă. Transplantul a fost reuşit, potrivit sursei citate.  Aceasta este a doua operaţie de transplant de cord efectuată la Târgu Mureş în 2010.

ANT mulţumeşte public "pasagerilor Tarom, Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, ministrului Radu Berceanu şi companiei naţionale, pentru sprijinul acordat în urma solicitării de ajutor, care a făcut posibilă salvarea mai multor vieţi".

Cu aceeaşi cursă a fost transportat la Bucureşti ficatul provenit de la acelaşi donator. Ficatul a fost transplantat în jurul prânzului la Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni, fiind al nouălea transplant efectuat la această unitate sanitară, de la începutul anului 2010.

Rinichii au fost transportaţi cu ambulanţa la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, unde au fost transplantaţi în cursul dimineţii. La Cluj s-au efectuat, în ianuarie, 13 operaţii de transplant de rinichi.

"Românii au dovedit că sunt solidari şi că atunci când este vorba de viaţa semenilor noştri, ştim să fim uniţi", au declarat medicii care au făcut parte din echipele chirurgicale de prelevare a organelor", se precizează în finalul comunicatului, semnat de directorul executiv al ANT, Dan Luscalov şi coordonatorul naţional de transplant, medicul Victor Zota.

Organele au fost prelevate, în noaptea de luni spre marţi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, de la o femeie în vârstă de 40 de ani aflată în moarte clinică.

Medicii au recoltat inima, care a fost dusă la Târgu Mureş, ficatul şi corneea, care au fost trimise la Bucureşti, iar rinichii au fost transportaţi la Cluj.

"A fost pentru prima oară când la Oradea s-a recoltat şi piele. S-a recoltat o cantitate importantă de piele, care a plecat la Clinica de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă Pediatrică «Grigore Alexandrescu» din Bucureşti", a declarat medicul Florian Bodog, directorul Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea.

Aceasta a fost a doua operaţie de prelevare de organe făcute în acest an la Oradea, iar astfel vor fi salvate cel puţin şase persoane.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite