Târgu-Mureş: Vin fondurile pentru proiectul „Casa verde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi într-o săptămână va intra în vigoare proiectul „Casa Verde" iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Judeţul Mureş va primi pentru acest program trei milioane de lei, din totalul de 110 milioane cât sunt distrubuiţi la nivelul ţării. Prin acest proiect, ministrul Mediului, Laszlo Borbelyvrea să încurajeze cetăţenii de rând să caute izvoare de energie alternativă. „Orice cetăţean poate accesa fonduri prin acest program. Astfel, pentru centrale pe bază de peleţi se acordă 3.000 de lei, pentru panouri solare - 6.000 de lei, iar pentru pompe de căldură - 8.000 de lei", a spus ministrul Mediului.  

Proceduri simple pentru a accesa fondurile

Cei care vor să-şi monteze panouri solare sau să îşi încălzească locuinţa cu peleţi trebuie să se înscrie la Agenţia de Protecţie a Mediului din judeţ. „Cetăţenii au nevoie de copie după actul de identitate, copie după actele casei şi trebuie să facă dovada că nu au datorii la stat. Soolicitantul trebuie să aibă şi un cont în bancă, unde se vor vira banii. Omul poate să angajaze ce firmă doreşte pentru efectuarea lucrărilor", a mai spus Borbely.

Sistemele alternative de încălzire şi energie electrică sunt foarte bune pe timp de criză. „Într-o scară de 20 de apartamente cu două camere, costurile instalaţiei pe peleţi, cu tot cu manoperă şi boilerul de circa 1200 de litri, ar costa 900 de euro pe apartament. Consumul de peleţi pentru apă caldă şi căldură este de 150 de euro pe an, de apartament", a spus Iulian Horneţ, admininstratorul unei firme producătoare de centrale termice pe peleţi.

Banii alocaţi cetăţenilor se dau pe criteriul primul venit, primul servit. Fondurile proiectului „Casa Verde" pot fi suplimentate de la buget în caz că cererea este foarte mare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite