Târgu-Mureş: Vărgata, subiect de studiu pentru studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învăţăceii într-ale comunicării au găsit un mod inedit de a combina distracţia cu practica obligatorie pe care trebuie să o facă.

Studenţii nu colaborează, aşa cum ar fi normal, cu trusturi media din oraş ci şi-au mutat, pentru trei zile, cartierul general în satul Vărgata. „Organizăm acest eveniment regulat pentru studenţii de anul doi de la Comunicare şi relaţii publice. Prelegerile au loc în fiecare zi de la ora 18.00. În rest, studenţii se ocupă cu activităţi de cercetare şi, desigur, se şi distrează în mare parte a zilei. Sperăm ca interesul pentru acest gen de evenimente să crească de la an la an", a declarat profesorul universitar Gagyi József, de la specializarea Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Universităţii Sapientia Târgu-Mureş. Sătenii din Vărgata s-au obişnuit deja cu prezenţa studenţilor prin curţile lor. Din 2007, an de an tinerii vin aici, la jumătatea lunii iulie, în stagiu de pregătire.  

Prelegeri în hambar

Atmosfera este una cât se poate de relaxată şi relaxantă. Amfiteatrele sunt înlocuite cu hambare, iar în locul băncilor rigide, studenţii şi profesorii se lăfăie pe baloţi de paie. Discuţiile se ţin la ceas de seară, după ce toată lumea termină cu treburile gospodăreşti.

În timpul zilei, studenţii cutreieră satul în lung şi în lat, discută cu sătenii, dar nu se dau în lături să îi şi ajute în gospodărie sau să meargă la scăldat cu copiii din sat. Dar scopul distracţie este unul foarte bine stabilit: căutarea de material didactic pentru tema seminariilor. „Eu am stat de vorbă cu o familie din apropiere, unde am încercat să aflu cât de mult influenţează utilizarea internetului viaţa de zi cu zi a membrilor familiei respective. Sunt unii care nu folosesc des calculatorul, au alte preocupări. Acolo, unde, însă, copilul, de pildă, este un mare fan al computerului încercăm să aflăm cât de mult afectează acest fapt relaţia cu ceilalţi membri ai familiei. Luăm declaraţii, facem interviuri, dar ne şi distrăm. Aşteptăm pe oricine este interesat, pentru că merită", spune Kovács Tamás, student în anul doi în cadrul Universităţii Sapientia.

„Tradiţie, amintire, identitate"

Tema celei de-a patra ediţii a stagiului de practică a studenţilor de anul doi a Universităţii Sapientia este „Tradiţie, amintire, identitate". Evenimentul oferă studenţilor o oportunitate unică de a învăţa despre obiceiurile tradiţionale săteşti, îmbinând distracţia cu activitatea de cercetare.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite