Târgu-Mureş: Un student demontează eficienţa pneurilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform studiului realizat de tânăr, principalele cauze ale accidentelor rutiere sun viteza si consumul de alcool. Enervat de măsura Guvernului de a impune echiparea autoturismelor cu pneuri de iarnă, un student din Târgu-Mureş a realizat un studiu prin care demonstrează că acestea nu influenţează cu nimic producerea accidentelor în sezonul rece.

Astfel, pentru lucrarea sa de licenţă, Mihai Vartolomei, care este student în anul şase la Medicină şi în anul întâi la Drept, a studiat peste 300 de expertize medico-legale realizate victimelor accidentelor rutiere, din perioada 2007-2010. „Am constatat cu stupoare că în lunile de iarnă, din noiembrie până în martie, s-au produs 40% dintre accidentele rutiere, soldate cu deces, petrecute într-un an întreg. Am studiat dosarele cazurilor respective şi am constatat că principalele cauze ale accidentelor sunt viteza excesivă şi consumul de alcool", explică studentul.

Poliţia confirmă

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş confirmă faptul că în lunile ianuarie şi februarie, când este, de obicei, mai multă zăpadă,  numărul accidentelor rutiere scade. „Într-adevăr, în lunile noiembrie-decembrie numărul accidentelor este în creştere, iar în ianuarie şi februarie scade simţitor. Acest lucru poate fi pus, însă, pe seama condiţiior de frig, respectiv pe seama faptului că sunt mai puţine maşini în trafic, mai puţini biciclişti, căruţe şi pietoni. Noi avem o campanie de responsabilizare a participanţilor la trafic şi recomandăm echiparea maşinilor cu anvelope de iarnă. În acest moment, maşinile cu tonaj mai mare de 3,5 tone trebuie echipate cu pneuri de iarnă, în mod obligatoriu. Celelalte sunt încă în stadiu de proiect şi recomandare", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş, Livia Popa.

În schimb, Mihai Vartolomei consideră că soluţia pentru prevenirea accidentelor rutiere nu sunt cauciucurile de iarnă, ci mai degrabă ar trebui investit în campaniile de responsabilizare a conducătorilor auto. „Maşina în sine nu este un pericol, ci mai degrabă conducătorul auto, aflat în stare de ebrietate sau conducând cu viteză excesivă", spune studentul.

Pneurile de iarnă, recomandate de specialişti

Sikó József este mecanic auto şi consideră că anvelopele de iarnă sunt absolut necesare atunci când carosabilul este îngheţat. „Ar fi o prostie să nu folosim anvelopele de iarnă. Cauciucul de iarnă este mai moale, iar maşina nu alunecă atât de uşor pe zăpadă sau gheaţă, aşa că, personal, aş recomanda tuturor să se echipeze cu astfel de anvelope", a declarat Sikó József mecanic auto şi şofer.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite