Târgu-Mureş: UE ne dă bani pentru Cetate, căminul de bătrâni şi infrastructura oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a obţinut o finanţare nerambursabilă de 40 de milioane de euro pentru patru proiecte . Finanţarea acoperă între 70 şi 98% din valoarea proiectelor, restul fiind asigurat din bugetul local.

Un prim proiect al cărui contract de finanţare urmează să fie semnat zilele acestea vizează revitalizarea complexului Cetăţii Medievale. „Am trecut prin toate etapele de evaluare ale acestui proiect, a cărui valoare totală se ridică la aproximativ 7 milioane de euro, din care 98% este finanţare nerambursabilă. Am primit avizul tuturor documentelor, ne pregătim să semnăm contractul de finanţare, ceea ce înseamnă ca anul viitor să înceapă lucrările", a spus Dana Ijac, şefului Serviciului Strategii şi Programe din Primăria Târgu Mureş.

Proiectul presupune reabilitarea bastionaelor şi a clădirilor din incintă, a căilor de acces în zonă şi construirea unei pieţe într-o parte a Bulevardului Cetăţii. Vor fi amenajate săli de conferinţe,  pentru concerte, săli de întruniri, de expoziţii şi pentru teatru de păpuşi.  „Vor fi reabilitate bastioanele Măcelarilor, Croitorilor şi Blănarilor, ca şi corpurile D şi E din ansamblul Manutanţei, unde se va amenaja, printre altele, o bucătărie de tradiţie medievală", a precizat viceprimarul Csegzi Sandor.

Bani pentru vârstnici

Un alt proiect finanţat din fonduri europene priveşte reabilitarea Căminului pentru vârstnici. „Proiectul propune remodelarea întregului spaţiu, reabilitarea instalaţiilor interioare, mansardarea şi crearea unui corp de legătură între cele două clădiri, care să creeze spaţii noi pentru activităţile vârstnicilor. Valoarea contractului este de 1,5 milioane de euro", a mai spus Dana Ijac.

În noul spaţiu creat urmează să fie realizat un Centru de zi pentru bolnavii de Alzheimer, mai ales că numărul acestora creşte în judeţ de la an la an cu 15%.

Bani pentru infrastructură

Primăria a accesat o finanţare nerambursabilă de 14,85 de milioane de euro pentru realizarea unor propiecte de infrastructură. Astfel, un proiect vizează crearea drumului de legătură între cartierul Tudor Vladimirescu şi spital, iar altul vizează monitorizarea zonelor de risc, adică a şcolilor şi parcurilor din oraş. Dacă proiectul drumului ocolitor va rămâne blocat în instanţă, se va trece la un alt proiect de modernizare a 52 de străzi din oraş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite