Târgu-Mureş: Tratament cu porţia pentru bolnavii de SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamentul bolnavilor de SIDA din judeţ a fost sistat timp de zece zile, din cauză că Clinica de Boli Infecţioase a rămas fără medicamente

„Dacă îşi întrerup tratamentul, pacienţii vor face o rezistă la acesta, iar când îl reiau, medicaţia va fi ineficientă", a explicat dr. Kezdi Iringo, medic primar în cadrul Clinicii de Boli Infecţioase nr.1.

Conducerea spitalului spune că medicamnetele au venit cu întîrziere luna aceasta din cauza tărăganării licitaţiilor de achiziţionare, dar asigură bolnavii că medicamentele au ajuns în spital. „Întârzierile au fost exact în perioada licitaţiilor şi a contractărilor serviciilor medicale pentru anul în curs. În cadrul acestei crize ne vom confrunta cu dificultăţi financiare, dar pot să-i asigur pe bolnavi că pot sta liniştiţi, pentru că vom face tot ceea ce ne stă în putere pentru a le asigura tratamentul", a precizat dr. Ovidiu Gârbovan, director medical al Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Orice zi de tratament contează

Adriana are 21 de ani şi se luptă de zece ani cu această cuplită maladie. „Am aflat că sunt infectată când aveam 12 ani. De atunci viaţa mea s-a schimbat, dar am primit tratament şi continui să lupt. Medicamentele costă peste 60 de milioane pe lună, iar eu nu mi-aş permite să-mi cumpăr tratamentul nici pentru o săptămână. Fără tratament, am trăi maxim trei săptămâni, apoi murim unii după alţii", spune tânăra.

În judeţul Mureş  sunt în evidenţă 192 de persoane infectate cu HIV, iar costul tratamentului variază între 1.000 şi 7.000 de lei pentru pacienţii care au dezvoltat rezistenţă la medicamentele respective.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite