Târgu-Mureş: Szasz Levente, omul care te vindecă de claustrofobie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar 24 de ani, Szasz Levente are propria afacere. Îşi are sediul într-o canoe, o barcă sau pe vârful vre-unui munte şi nu merge niciodată la servici îmbrăcat în costum

Szasz Levente s-a născut în Târgu-Mureş şi a avut o copilărie normală. Nu a crescut la bunici şi nici nu a alergat pe câmpuri sau prin păduri. „Până la vârsta de 18 ani nici nu văzusem o vacă în realitate. Am avut ocazia să văd animalele domestice undeva în Elveţia după ce am terminat liceul", glumeşte mureşeanul.

S-a îndrăgostit de natură la prima vedere

Până la vârsta de 16 ani, Levente a crescut în oraş printre blocuri. Apoi a plecat într-o excursie cu prietenii în munţii din apropiere. „Am mers prima dată în Călimani cu nişte colegi şi mi-a plecut atât de mult încât am început să ne organizăm şi să mergem aproape în fiecare weekend la munte" spune Levente. Tot de la prieteni a aflat de alte sporturi extreme. „Am început să ne căţărăm, să explorăm grote şi apoi chiar să merg la cursuri de paraşutism. Cu paraşutismul era mai dificil pentru că părinţii nu prea erau de acord", povesteşte Levente. Imediat după terminarea liceului a vrut să plece din ţară. „Le-am zis alor mei că vreau să plec cu un prieten în Elveţia. Părinţii nu m-au lăsat dar în cele din urmă am plecat pentru trei luni să muncesc la o fermă acolo. Acolo am văzut o vacă pentru prima dată în realitate, acolo am hrănit animalele, am muls, lucruri care nu-mi plăceau deloc dar de care îmi aduc acum aminte cu mare plăcere" spune Levente.

A avut toate meseriile posibile

După întoarcerea din Elveţia, Levente a început facultatea de geografie- turism. În paralel lucra pe unde putea. „Am lucrat la un hotel, la un service auto şi chiar într-un birou la o agenţie de turism. Nu cred că aş putea să mai lucrez într-un birou acum" mărturiseşte Levente care a devenit mai apoi ghid turistic în România şi Tunisia. Între timp a cunoscut oamenii potriviţi alături de care şi-a pornit o afacere. „Este o afacere de la care nu-mi trebuie să plec în concediu. Afacerea este un concediu şi unul reuşit pe deasupra" spune Levente. În acest moment, companiile mari din ţară îl caută pentru team-buildinguri pentru că ştie cele mai frumoase locuri din ţară. „Organizăm excursii de raftig, caiac sau speologie. Îmi amintesc că era o doamnă care suferea de claustrofobie şi a început să plângă atunci când trebuia să intrăm într-o peşteră. Cu vorba bună şi încurajare a intrat cu noi până la urmă şi la final era tare fericită că şi-a învins această teamă", povesteşte Levente. Toţi cei care au chef de aventură pot apela la serviciile lui Levente mai ales că tarifele sunt foarte accesibile. „O excursie de trei zile cu caiacul costă 70 de euro de persoană iar una cu raftingul de 3-4 ore, 50 de euro. Eu cred că sunt preţuri foarte bune având în vedere că omul nu trebuie să vină cu nimic de acasă" spune Levente.

Data naşterii: 6 feb. 1986

Studii: Univ. Dimitrie Cantemir, Tg. Mureş

Stare civilă: necăsătorit

Ce-i place: Ce pot să spun, îmi plac sporturile extreme, parapanta, paraşutismul, sporturile de iarnă. Îmi lac oamenii cu care poţi vorbi, acei oameni fără idei preconcepute. Îmi place să hoinăresc, să mănânc îngheţată. Îmi place berea şi îmi place să stau pe un deal şi să privesc furtunile.

Ce nu-i place: Nu-mi plac oamenii care spun că nu sunt bani sau că nu se poate. Nu-mi plac oamenii superstiţioşi sau cei lipsiţi de maniere. Nu-mi place să stau să muncesc toată ziua într-un birou şi nu-mi plac oamenii care nu-şi susţin ideile până la capăt. Nu-mi place fumul de ţigară şi nu-mi place să mă uit la meciurile de fotbal de la televizor. Îmi place totuşi să joc fotbal.

Întrebări şi răspunsuri:

Te-ai temut vreodată de ceva?

Sigur că m-am temut. Dar nu de peşteri sau munţi sau prăpăstii. Eram odată în Africa cu trei prieteni şi făceam autostopul. Ne-a luat cineva care a promis că ne duce unde vroiam numai că a luat-o în sens invers. L-am întrebat unde merge şi a zis că vrea să pună benzină. Nici la benzinărie n-a oprit. Am strigat la el, a încetinit iar noi am sărit din maşină. Atunci m-am speriat.

Ai putea să faci altceva?

De putut practic aş putea dar nu vreau. În acest moment sunt pe picioarele mele şi mă simt extrem de norocos. Nu ştiu ce s-ar întâmpla dacă ar trebui să mă întorc la o muncă de opt ore undeva, să-mi planific concediul de două săptămâni sau să îmi fac un program fix. Nu cred că aş putea să fac aşa ceva. Afacerea mea e la început ca şi domeniul de activitate. În ţară nu prea se ştie despre aşa ceva.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite