Târgu-Mureş: Sute de hectare de pământ, înghiţite de apele Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundaţiile au compromise culturile localnicilor din Cipău, Ogra şi Sânpaul. Peste 250 de hectare de teren agricol şi păşuni sunt sub ape, iar drumul dintre Iernut şi Lechinţa este impracticabil pe o porţiune mai mare de un kilometru.

Cele mai afectate sunt loclităţile Cipău, Ogra şi Sânpaul, unde zeci de gospodării sunt sub ape. Din cauza ploilor din ultimele zile, râul Mureş s-a umflat şi a ieşit din matcă, iar apele au ajuns până în curţile localnicilor. Oamenii sunt disperaţi că au rămas fără pâmânturi, iar culturile de primăvară le-au fost compromise. „Uitaţi-vă, nu mai putem să semănăm, nu mai putem să punem un strat, nu se mai poate face nimic!“, oftează Maria Strete, un localnic din comuna Ogra. „Jumătate din grădină a fost luată de apă şi fânarul e sub apă, ce să facem? ”, se plânge şi  Florin Moldovan.
Apa a ajuns pe şosea
În unele zone apele Mureşului au acoperit şoseaua. Drumul judeţean 152, care face legătura între Iernut şi Lechinţa, este aproape impracticabil pe o porţiune mai mare de un kilometru. Şoferii sunt nevoiţi să ocolească aproape 50 de kilometri ca să ajungă în siguranţă la destinaţie. „Nu e de trecut, e mare apa. A trecut cineva şi aproape i-a intrat în maşină. E mare apa pe o porţiune de un kilometru, un kilometru şi ceva“, spune un şofer. „Eu ocolesc prin Târgu-Mureş, Band şi pe partea cealaltă. Ocolesc încă vreo 50 de kilometri. Am venit de dimineaţă până aici, am văzut că nu se poate trece“, se plânge un alt şofer.

Situaţie se repetă anual

Nu este primul an când se întâmplă ca apele Mureşului să inunde aceleaşi localităţi şi aceleaşi gospodării. Aproape în fiecare primăvară, locuitorii satelor de pe malul Mureşului au probleme, iar şoseaua la fel. Autorităţile dau din umeri şi aşteaptă ca apele să se retragă singure. Autorităţile spun că debitul râului Mureş a crescut simţitor în ultimele trei zile când s-au înregistrat precipitaţii abundente. „Pe alocuri, precipitaţiile au depăşit 35 de litri pe metrul pătrat. Avem puncte critice în aval de Târgu-Mureş, în Sânpaul sau Ogra sau pe drumul de legătură Iernut-Lechinţa, drumurile spre Dătăşeni sau terenurile agricole din comuna Cuci“, a declarat Călin Fokt, purtător de cuvânt la Administraţia bazinală de Apă Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite