Târgu-Mureş: Studii superioare, pe bani grei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii mureşeni vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a plăti studiile universitare. Universităţile mureşene au crescut taxele pentru următorul an universitar fapt ce aduce nemulţumiri în rândul studenţilor.

Taxele Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş se vor mări din toamnă pentru specializările Medicină Generală, Dentară şi Farmacie, de la 4.500 de lei la 8.000 de lei, iar pentru asistenţă medicală, tehnică dentară şi asistenţă de farmacie de la 3.000 de lei la 4.000 de lei. Studenţii străini care studiază medicina în limba engleză vor plăti 5.000 de euro pe an. Mărirea taxei îi nemulţumeşte pe studenţi, care şi aşa fac economie pentru a fi la zi cu plata.

„Am noroc că mă ajută părinţii şi bunicii. Am ajuns să adun fiecare leu şi să mă gândesc de două ori înainte de-a ieşi în oraş. Mi-am propus să cheltui săptămânal maxim 50 de lei”, spune Cătălin Dogaru, student în anul I la Medicină Generală.

Taxe mai mari şi la UPM


Universitatea „Petru Maior”  din Târgu-Mureş a mărit şi ea taxele de la 2.000 de lei la 2.200. „În condiţiile în care la alte universitări din oraş taxele nu trec de 2200 de lei,  este foarte probabil ca de la anul să nu fie ocupate în totalitate locurile la Medicină. Dublarea taxei este exagerată. Va rămâne cine îşi permite”, este de părere Dorin Tarţa, student în anul IV la UMF.

„Taxele s-au mărit pentru că au fost corelate cu suma primită de la Ministerul Educaţiei pentru şcolarizarea unui student la specializarea respectivă. Deci dacă Ministerul subvenţionează 8.000 de lei pentru şcolarizarea unui student la Medicină Generală, noi nu putem cere o sumă mai mică decât acesta”, a spus Constantin Copotoiu, rectorul UMF.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite