Târgu-Mureş: Speculă cu vouchere pe piaţa auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrele Remat din tara vor primi înca 50.000 de vouchere
Centrele Remat din tara vor primi înca 50.000 de vouchere

Succesul programului Rabla a determinat suplimentarea numărului de cupoane valorice. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat că încă 50.000 de  vouchere vor fi distribuite centrelor REMA în cursul acestei săptămâni.

Mulţi dintre proprietarii de rable nu visează să îşi cumpere o maşină nouă, ci doar să se „îmbogăţească" de pe urma casării vechiului automobile. Aşa că nu ezită să stea la coadă la Remat nopţi întregi pentru a primi în schimb un voucher pe care îl pot vinde mai departe cu preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.300 de lei. Casatul rablei a devenit o afacere profitabilă pentru „samsarii" de maşini. „Depinde cum negociezi. Dacă nu ştii, poţi să dai şi 2.000 de lei pe un voucher. Eu n-am dat niciodată mai mult de 1.300", spune Silviu P., un mureşean care recunoaşte că programul Rabla a devenit o sursă bună de venit pentru el. „Le cumpăr cu 1.000 de lei şi vând mai departe cu 1500-1700 de lei" mai spune el.

Patru cupoane pentru o maşină nouă

Un voucher valorează 3.800 de lei, iar cei care vor o maşină nouă pot da la schimb patru astfel de cupoane, plus diferenţa de bani. „Poţi să-ţi cumperi o maşină bună cu 4.000 de euro dacă ai încă patru cupoane. Dacă nu, există alternativa leasingului" a declarat Ioan Toader, dealer în Târgu-Mureş. „O maşină nouă, cu ceva dotări costă peste 7.500 de euro, bani pentru care un cumpărător ar plăti rate de 500 de lei timp de 10 ani. Ratele ar scădea simţitor dacă la cumpărare s-ar folosi cupoanele de pe rable" a mai spus dealerul.

Neliniştea proprietarilor de rable a venit în urmă cu câteva zile, după ce reprezentanţii Administraţia Fondului de Mediu anunţau că fondurile pentru „Rabla" s-au epuizat.

Mai multe vouchere

Încă 50.000 de cupoane vor fi distribuite centrelor REMAT din ţară în această săptămână. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a anunţat, la Târgu-Mureş, că oamenii nu trebuie să-şi mai facă griji întrucât vor exista cupoane pentru toţi cei care vor să scape de rable. „Anul trecut, aceste rable erau tot în România, erau tot în funcţiune numai că nu s-a dus nimeni să le predea. Anul acesta văd că oamenii au stat la rând nopţi întregi ca să-şi predea maşinile. Nici noi nu credeam că în trei săptămâni vom elibera 60 de mii de tichete valorice", a menţionat Borbely.

În primele trei zile de la începerea programului de reînnoire a parcului auto, numărul de maşini predate a depăşit numărul total al rablelor casate  pe parcursul anului 2009. „Vom avea o nouă tranşă de 50 de mii de tichete printr-o hoărâre de govern. Proprietarii să stea liniştiţi că vor fi bani, să nu se îmbulzească zilele acestea",  a mai spus ministrul Mediului şi al Pădurilor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite