Târgu-Mureş: Sculptura în legume, o nouă artă culinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii ne-am dori ca mâncarea de la restaurant să fie cât mai multă şi cât mai frumos ornată. Puţini ştiu însă că ornamentele de pe farfurii se fac cu multă migală şi în timp destul de îndelungat. Mai ales când, odată cu platoul ajunge o coroană de ridichi sau un trandafir din morcovi

Bucătarul ungur, Varga Caroly se ocupă chiar cu aşa ceva şi este cel mai bun în lume la sculptură în fructe şi legume. „Nu-mi place să mă laud cu asta dar am zece titluri de campion mondial şi 11 medalii de aur la olimpiadele de gastronomie din cinci participări" spune maestrul bucătar. E foarte mândru de instrumentele sale şi spune că au fost concepute de un chinez şi realizate în Elveţia, deci funcţionează cu precizie.

Şi-a făcut propria pensiune

Varga Caroly este bucătar şef şi proprietar de restaurant şi pensiune din Ungaria. Nu ştie încă dacă oamenii vin pentru mâncarea bună sau pentru spectaculozitatea ornamentelor însă îi place să creadă că pentru amândouă. „Vin la mine tot felul de oameni şi le împărtăşesc din experienţa mea chiar şi amatorilor. La toţi le explic că nu trebuie să te gândeşti la ce vrei să sculptezi ci să-ţi laşi imaginaţia să zboare. Eu aşa fac şi sculptez în funcţie de fructele şi legumele de sezon" spune Varga. Bucătarul ungur a fost prezent zilele acestea la Târgu-Mureş la festivalul Gastropan şi a lăsat audienţa cu gura căscată prin frumuseţea sculpturilor sale în fructe şi legume. „ Am mai fost în România şi pot spune că observ un interes crescut faţă de această ramură a gastronomiei. Mulţi mi-au cumpărat cărţile şi seturile de sculptat", mărturiseşte Varga Caroly.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite