Târgu-Mureş: Programaţi-vă boala din timp!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii nu sunt primiţi la medicul de familie fără programare, chiar dacă au urgenţe. Măsura impusă de Ministerul Sănătăţii îi nemulţumeşte atât pe medicii de familie, cât şi pe pacienţi.

Te-ai îmbolnăvit? Ghinion! S-ar putea să ajungi prea târziu la medicul de familie, când deja starea ta de sănătate este multe prea gravă. Conform noilor reglementări stabilite de Ministerul Sănătăţii, de la 1 aprilie sunteţi primit în cabinetul medicului de familie doar cu programare. Indiferent că sunteţi bolnav sau veniţi doar pentru a vă lua reţeta lunară, sunteţi obligat să sunaţi şi să vă programaţi pentru o consultaţie. „Mi se pare foarte intersantă aceast măsură. Dacă medicul de familie are foarte mulţi pacienţi, noi suntem bolnavi astăzi şi vom fi programaţi peste trei săptămâni? Sunt curios şi eu cine a luat această decizie şi cum s-a gândit că poate ajuta pacienţii", spune Horaţiu Cristurian, un pacient din Târgu-Mureş.

Urgenţele au prioritate

Pe de altă parte, noile prevederi ale contractului cadru semnat cu CAS-ul îi nemulţumeşte şi pe medicii de familie. „Dezavantajele decurg din faptul că, în general, boala acută nu poate fi programată decât în dimineaţa zilei respective. Trebuie anunţat medicul despre urgenţă şi atunci, între programări, să-şi fac timp şi pentru boala acută. În plus, ne limitează destul de mult în activitatea noastră, fiind obligaţi să consultăm 20 de pacienti pe zi", a declarat Ileana Mihăescu, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Mureş.

Avantaje şi dezavantaje

Reprezentanţii CAS susţin, însă, că acest lucru nu limitează activitatea medicilor de familie. „Noi decontăm 20 de pacienţi pe zi, în cele cinci ore pentru care se acordă servicii medicale. Restul de două ore sunt plătite pentru fiecare persoană în parte", a explicat Radu Crişan, preşedinte CJAS Mureş. „Orice reţetă se eliberează ca şi o consecinţă a actului medical. Eliberarea unei reţete nu este un act simplu. Un pacient care se adreseaz medicului de familie este consultat şi medicul eliberează o reteţetă ca urmare a actului medical", a mai completat Radu Crişan.

Există totuşi şi avantaje. „Avantajul ar fi că se face un pic de disciplinare.  Programarea va face ca sălile de aşteptare să nu mai geamă de pacienţi, să se adreseze medicului toţi în acelaşi timp", susţine Ileana Mihăescu, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Mureş. Medicii de familie au tot amânat semnarea noului contract cadru care ar fi trebuit încheiat încă de la începutul anului. Una dintre marile nemulţumiri ale medicilor se referea la faptul că nu se mai dădeau bani pentru medicamente, ci chiar medicamentele în sine. Asta ar fi însemnat că medicii rămâneau fără stoc puteau să închidă cabinetul şi să plece în concediu.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite