Târgu-Mureş: Profil / Pal Bako Bela - o viaţă în sprijinul oamenilor cu probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele face acţiuni caritabile de peste 20 de ani
Părintele face acţiuni caritabile de peste 20 de ani

Călugărul franciscan mureşean Pal Bako Bela este fericit dacă ajută copiii orfani şi oamenii cu probleme. E implicat în acţiuni caritabile de 20 de ani. 

În liceu vroia să devină medic apoi a fost confecţioner electric la Electromureş. “După Bac s-a schimbat orientarea mea, am descoperit că nu suportam mirosul sângelui la pui sau porc şi m-am gândit că dacă sunt aşa sensibil trebuie să-mi schimb orientarea”, îşi aminteşte părintele Pal. Aşa că a decis să urmeze o altă cale, tot apropiată de semeni, însă până să dea la teologie a lucrat la Electromureş timp de doi ani. “Am aşteptat, dar mi s-a întărit această hotărâre. Apoi am simţit şi o vocaţie, am realizat că pot avea o viaţă de preot care vesteşte Evanghelia, care are grija  oamenilor, şi mai ales posibilitatea de a face bine şi acţiuni caritabile. Am avut şi îndoieli, ca orice om, dar cu rugăciune şi cu ajutorul profesorilor am simţit că în cadrul Bisericii este locul meu”, a mai povestit Pal Bako Bela. După ce a fost hirotonit a activat în judeţele Hunedoara, Covasna, Mureş, în Ungaria, şi acum la Cluj şi Târgu Mureş. Tot în aceşti ani s-a pregătit şi a făcut noviciatul pentru a deveni călugăr franciscan şi acum respectă învăţătura de bază a spiritualităţii franciscane: să fie acolo unde oamenii au nevoie. “Fără activitatea aceasta nu pot să-mi imaginez viaţa mea, dacă ar trebuie să încep iarăşi ceva atunci tot asta aş face”, a sintezat el.

Ajutor pentru orfani

Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Sfânta Elisabeta care împlineşte anul acesta zece ani de activitate. “În ’90 când am ajuns la Târgu Mureş am văzut şi aflat de la oamenii care aparţineau la noi în parohie că există mulţi semeni care au diferite lipsuri, chiar şi de hrană şi atunci am avut ideea să facem o bucătărie pentru ei”, îşi aminteşte părintele începutul acţiunilor caritabile în oraş. Rând pe rând au fost înfiinţate şi au funcţionat o “bucătărie a săracilor”, o grădiniţă pentru copiii rromi şi apoi orfelinate. Între timp Pal Bako Bela a activat şi în cartierul Valea Rece – cel mai sărac şi problematic din punct de vedere social cartier din oraş, şi la Penitenciar. “În 98 am început activitatea cu copii orfani, săraci şi abandonaţi. Numărul copiilor a crescut şi din 2000 am înfiinţat asociaţia. Acum avem 33 de copii şi şase case de tip familial. Ei pot rămâne şi după împlinirea vârstei de 18 ani la noi, pentru că statutul menţionează că pot sta atât cât au nevoie. Avem planuri de mansardare pentru unele case, încercăm să rezolvăm ca ei să nu mai plătească chirii în oraş chiar dacă trec de 18 ani, şi să ne preocupe viaţa lor şi să-i ţinem aproape”, a încheiat călugărul mureşean.

Întrebări şi răspunsuri

Cum se susţine activitatea?

Primim alocaţie de plasament din partea statului şi un fel de alcoaţie de hrană 8,30 lei/zi pe copil. Restul banilor ajung de la noi prin donaţii de la oameni care sunt mai sensibili, care ne ajută. Mai demult primeam ajutoare şi din străinătate dar ponderea acestora a scăzut. Cine doreşte să ne ajute ne poate contacta la officeszet @gmail.com sau   0365 424990.
 

Ce şanse au copiii orfani să se integreze normal în societate şi viaţă?

Facem tot posibilul să se integreze, ţinem legătura cu diferite asociaţii, avem contacte cu oameni care ne ajută la îngrijirea copiilor şi educarea lor. Este greu dar nu imposibil.


Ce-i place

Mă mai ocup cu pictarea icoanelor şi prelucrez împreună cu copiii obiecte de artizanat. Îmi placesă studiez în continuare, m-am înscris la un masterat în psihologia pastorală, îmi place să fiu activ

Ce nu-i place

Câteodată nu-mi place birocraţia aceasta mare, face din lucrurile mărunte să pară de mare importanţă. Câteodată e ilogică, recunosc că trebuie să existe o anumită ordine dar în loc de simplificare uneori se trece peste măsură.


Profil

Nume şi prenume
Pal Bako Bela

Data şi locul naşterii
23 iulie 1954, Comuna Glodeni, judeţul Mureş

Studii
Institutul  Teologic Romano Catolic Alba Iulia

Activitate
călugăr fransciscan
Fondator şi preşedinte Asociaţa Sf. Elisabeta

Stare civilă
Necăsătorit


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite