Târgu-Mureş: Profil / Adrian Nicuşan: e motivat de activitatea în Poliţia mureşeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Nicuşan coordonează activitatea poliţiştilor care iau pulsul comunităţii. După ce a activat în armată, este împlinit la IPJ

Adrian Nicuşan este ambiţios, aşa a ajuns să dea la Academia Militară. “Ştiam câţiva prieteni care au încercat dar n-au reuşit, am vrut să văd de ce se intră aşa greu. Am reuşit şi chiar am avut o carieră foarte bună, ajunsesem rapid ofiţer în stat major de unitate”, îşi aminteşte el.

Însă a venit restructurarea, unităţile prin care a a trecut nu mai există astăzi, şi în 2005 când a fost anunţat concurs pentru un post de psiholog la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş a decis că vrea să schimbe comanda. “Mi-am luat concediu de la armată , n-am zis la nimeni, am candidat 16 pe un loc, am fost declarat admis. Pentru mine a însemnat sfârşitul navetei, al incertitudinii, cum vom face cu familia, m-am bucurat când am reuşit”, mai spune Nicuşan.

Susţine că a avut apoi cele mai mari satisfacţii profesionale. “Eram criminolog şi victimolog (victimologia este un curent în criminologie care îşi propune să studieze rolul victimei în geneza şi producerea infracţiunii, n.r.), realizam asistenţa psihologică a infractorilor şi victimelor, trebuia să depistez care sunt fazele faptului actului infracţional, ce l-a determinat pe infractor, etc. Toate datele erau apoi prelucrate şi utilizate pentru a crea un program de prevenire”, explică Nicuşan. Cu toată implicarea în fenomene care pentru noi ceilalţi par negative şi apăsătoare, există şi satisfacţii.

“Am avut o satisfacţie deosebită cu un băiat ai cărui părinţi au murit într-un accident de circulaţie, avea atunci 16 ani, noi poliţiştii am pus mână de la mână şi cu părinţii colegilor lui de clasă am organizat înmormântarea, ne-am ocupat de toate cele necesare. Am făcut apoi un raport la ministrul de interne, s-a aprobat de transferul de la un liceu la o unitate din sistem, tânărul s-a discurcat foarte bine şi în această vară a intrat la Academia de Poliţie. Este un tânăr care s-a realizat pe picioarele lui, trebuie să mulţumesc în prmul rând colegilor care atunci au fost alături de băiat”, a mai spus Adrian Nicuşan.

Încurajat să se înscrie la concursul pentru coordonarea Poliţie de Proximitate, acum coordonează 20 de poliţişti în mediul urban. “Activitatea este una preventivă, plus rezolvarea micii infracţionalităţi sesizate în comunitate. Trebuie să identifice nevoile de siguranţă ale comunităţii şi să acţioneze ca problemele să fie rezolvate, iar cetăţeanul să resimtă un nivel mai bun de siguranţă. E o provocare, structura trebuie dezvoltată, este foarte bine apreciată din ce feedback avem, e nevoie de mai mulţi oameni”, a încheiat Nicuşan. Poliţia de Proximitate e cuprinsă un proiect în dezvoltare pentru ca până în 2012 să existe un reprezentant şi în cele 91 de comune.


Intrebări şi răspunsuri

Cum merge programul “Un poliţist în fiecare şcoală”?

În timpul anului şcolar principa preocupare este asigurarea climatului de siguranţă în unităţi şi zona adiacentă. Printr-o foarte bună colaborare cu inspectoraul şcolar am reuşit să destinăm un poliţist responsabil pentru fiecare unitate de învăţământ din judeţ. Merge foarte bine, avem 350 de poliţişti implicaţi în acest program, n-au fost probleme deosebite, sperăm ca anul şcolar să se desfăşoare fără incindente.

Ce vă mai doriţi?

Să mă achit cât mai bine de încerederea care mi s-a acordat,  să mă descurc în continuare, până în 2012 să avem 2 agenţi pe fiecare sector sau zonă de siguranţă publică, vom fi mult mai eficienţi în acitivitatea noastră.


Ce-i place

Timpul liber îl dedic familiei, sunt fericit când pot împreună cu băieţelul să ne facem un program al nostru, merg cu el la înot şi tot felul de activităţi sportive. Nu m-am rupt de latura de psiholog, sunt pasionat de această profesie şi membru activ al Colegilui Psihologilor, printre picături mă mai pregătesc cu câte o lucrare pentru conferinţele din ţară, urmăresc noutăţile. Şi soţia mea este psiholog şi împreună ne mai găsim proiecte pe acest domeniu.

Ce nu-i place

Nu mi place nesimţirea unor oameni, nu-mi place aroganţa


Profil

Nume şi prenume
Adrian Nicuşan

Data şi locul naşterii
9 februarie 1975, Târgu Mureş

Studii

Academia Militară 1997
Facultatea de Psihologie, Universitatea Dimitrie Cantermir Târgu Mureş
Master Prevenirea criminalităţii

Activitate
Ofiţer Armata Română
Ofiţer psiholog al IPJ Mureş
Coordonator Poliţia de Proximitate

Stare civilă
Căsătorit, doi copii


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite