Târgu-Mureş: Profil / Daniela Ştefan - “creierul” softurilor educaţionale mureşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Ştefan adoră munca de creaţie pentru softurile educaţionale
Daniela Ştefan adoră munca de creaţie pentru softurile educaţionale

Daniela Ştefan demonstrează pasiunea pentru educaţia celor mici: dezvoltă lecţii electronice şi jocuri educative.

“Nu am dascăli în familie, dar am visat dintotdeauna să fiu dascăl. Am admirat-o foarte mult pe învăţătoarea mea, care acum e extrem de mândră că îi sunt colegă. Am dat la Liceul Pedagogic din pasiune şi când am absolvit am vrut neapărat să fac învăţământ”, explică Daniela dragostea sa pentru cei mici şi pentru educarea lor. 

La început a lucrat în Dedrad, un sat apropiat de Reghin şi la Fărăgău. “Perioada a fost una deosebită, mi-a părut rău că am plecat, acolo am învăţat ce înseamnă şcoală, proiecte europene, nevoia de metode moderne de predare”, mai spune ea. A fost remarcată în timpul unor lecţii deschise, de către Ciprian Năprădean (cel care a înfiinţat editura Edu, n.r.) şi aşa a primit oferta de a lucra pentru lecţii electronice şi acum răspunde de rigurozitatea ştinţifică, ingeniozitatea, creativitatea, şi succesul softurilor educaţionale create la Târgu Mureş.

“Eu n-am ştiut ce mă aşteaptă, mi se părea o provocare enormă. Primul produs a fost cel de cunoaşterea mediului”, îşi mai aminteşte Daniela.

Cum se fac lecţiile electronice?

Echipa studiază foarte bine programa şcolară, toate manualele alternative, şi gândeşte structura softului. Lecţiile sunt create în jurul unor personaje, sunt concepute jocuri distractive şi educative. “Verificăm dacă ce vrem să transmitem prin lecţie s-a acumulat, sunt inserate concepte de verificare în aplicaţie dar în aşa fel încât copii să nu simtă că sunt verificaţi. E foarte important să nu ne scape ceva, nu ne putem juca cu educaţia lor”, mai spune Daniela.

La un soft educaţional se lucrează cam două luni. Acesta  este completat cu auxiliare în format tipărit. În plus există conexiune cu jocuri educative online, bătălii de strategie pe teme geografice, şah cu animale, şi teste cu mii de întrebări, iar copiii pot acumula zilnic puncte şi bănuţi virtuali cu care apoi îşi pot lua alte produse Edu. “La Zooarena de exemplu, care e un fel de şah cu animale, când se întâlnesc copii se duelează pe anumite caracteristici ale animalelor. Pentru Educrates există online 5.000 de întrebări, iar copiii pot provoca alţi copii la întreceri de cultură generală”, a mai explicat Daniela.

În plus, periodic, profesorii organizează competiţii în şcoli şi lecţii demonstrative, şi sunt răsplătiţi pentru activitatea lor. “Ei preferă în loc de o lecţie tradiţională cu tablă, creion, caiet, una interactivă, imaginile şi sunetele, toate contribuie la o bună învăţare”, a încheiat Daniela Ştefan.


Întrebări şi răspunsuri

Care e feedbackul?

Cele mai importante sunt avizele Ministerului Educaţiei, care există pentru toate produsele. Din lecţii demonstrative şi pulsul pe care-l avem de la copii când facem concursuri, sau de la profesori, primim recomandări şi comentarii, dar toate sunt pozitive.

Ce noutăţi pregăteşte editura?

Editura a organizat pe 10 decembrie o caravană caritabilă destinată elevilor din mediul rural. Cei mici şi profesorii au primit de sărbători cd-uri şi reviste pentru stimularea interesului şi obţinerea de performanţe şcolare. Acţiunile vor continua şi în 2010 de Paşti, 1 Iunie, 15 septembrie, cu sprijinul partenerilor IŞJ şi IPJ.

Ce-i place

Foarte mult psihologia, doar temporar am amânat, visez să practic psiholiga infantilă, cred că acesta e domeniul pe care m-am format. Îmi place arta, pe care descoperit-o cu  albumele Adevărul pe care le colecţionăm, preferat e Monet. Îmi place şi muzica, orice fel de muzică, mai puţin manele şi melodiile agresive.

Ce nu-i place

Minciuna, făţărnicia,  şi cred că puţin din învăţămnântul românesc: pentru că dascălul e  atât de obligat în ziua de azi să facă portofoliu, fişe, mai puţin este întrebat de nevoile copiilor, de capacităţi, de talent. E mai importantă hârtia decât munca cu copilul şi când îi pierdem rostul pierdem şi calitatea.


Profil

Nume şi Prenume
Daniela Ştefan

Data şi locul naşterii
9 august 1980, Reghin

Studii
Materat management resurse umane UPM
Facultatea de psihologie, Universitatea Dimitrie Cantemir Târgu Mureş
Liceul Pedagogic Mihai Eminescu

Activitate
Învăţătoare, institutor I
Psiholog
Director de proiecte, editura Edu

Stare civilă
Căsătorită


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite